RAZPISI / POZIVI

13. 11. 2013

POZIV BANKE IDEJ IMA NA VOLJO ŠE ZADNJA NERAZDELJENA SREDSTVA ZA SOFINANCIRANJE PROJEKTOV V LETU 2013

 

Lokalni sklad za mlade z idejami – Banka idej ima na voljo še zadnja nerazdeljena sredstva za sofinanciranje projektov v letu 2013, ki jih lahko prijavijo mladi, stari med 18 in 29 let. S tem namenom pozivamo vse mlade, ki imajo stalno ali začasno prebivališče v Mestni občini Maribor, da prijavijo svoje ideje na poziv in izvedejo projekte, ki so trajnostni, družbeno odgovorni in rešujejo konkretne problematike mariborskih mestnih četrti ali krajevnih skupnosti. 

 

Drugo odpiranje vlog prispelih na javni poziv bo 17. novembra 2013, obravnavane pa bodo vloge, ki bodo do 15. novembra 2013 prispele na naslov Mladinskega kulturnega centra Maribor.

Vloga za prijavo projektov ter podrobnejša navodila se nahajajo na spletni strani www.banka-idej.si.

 

In še namig.

Pri prvem pregledu vlog prispelih na drugi poziv Banke idej smo opazili, da so prijavitelji nepazljivi pri  izpolnjevanju prijav zato pozivamo vse, ki se boste sedaj prijavili na poziv, da vloge pred oddajo temeljito pregledate. Ker se želimo izogniti nepopolno izpolnjenim prijavam na poziv vam nudimo možnost, da se obrnete na člane Skrbniškega odbora Banke idej, ki vam bomo z veseljem pomagali pri pregledu prijave. Na voljo smo vam na elektronskem naslovu bankaidej@mkc.si ali na spodnjih telefonskih številkah.

Vabljeni k prijavi projektov!

 

Člani Skrbniškega odbora Banke idej

 

Kontakt za dodatne informacije o pozivu ter delovanju Banke idej:

Aljoša Kirič, član Skrbniškega odbora Banke idej, aljosa.kiric@gmail.com, 040/679-424

Nina Pohleven, članica Skrbniškega odbora Banke idej, nina.pohleven@gmail.com

 

Dodatne informacije o Banki idej:

www.banka-idej.si

FB: Lokalni sklad za mlade z idejami – Banka idej

 

 

22.10.2013

DRUGI POZIV  ZA PRIJAVO PROJEKTA NA LOKALNI SKLAD ZA MLADE Z IDEJAMI – BANKA IDEJ

Lokalni sklad za mlade z idejami – Banka idej, ki sofinancira projekte mladih starih od 18 do 29 let, je na spletni strani www.banka-idej.si  ponovno objavil drugi poziv za sofinanciranje, ki podeljuje sredstva v vrednosti do 1000 €. Vabimo vse mlade, s stalnim ali začasnim prebivališčem v Mestni občini Maribor, da prijavijo svoje ideje na poziv in izvedejo projekte, ki so trajnostni, družbeno odgovorni in se nanašajo na reševanje problematike v mestnih četrtih ali krajevnih skupnostih. Namenjeni morajo biti povezovanju in sodelovanju mladih, oživljanju mladinskih aktivnosti, izboljšanju kvalitete življenja mladih ter prebivalcev Mestne občine Maribor.

Skrbniški odbor Banke idej je še drugič v letu pripravil poziv, ki omogoča mladim iz Mestne četrti Maribor, da izvedejo projekte in doprinesejo k lokalni skupnosti obenem pa pridobijo izkušnje s prijavo in izvedbo lastnih projektov. Prvo odpiranje vlog prispelih na javni poziv bo 3. novembra 2013, obravnavane pa bodo vloge, ki bodo do 30. oktobra 2013 prišle na naslov Mladinskega kulturnega centra Maribor.

V kolikor pa bi želeli izvedeti več o namenu javnega poziva, možnostih sofinanciranja, pogojih točkovanja ter skladanja vaših idej s smernicami Banke idej, vabljeni na informativni sestanek, ki bo v sredo, 23. oktobra ob 17. uri, v prostorih Mladinskega kulturnega centra Maribor, Ob železnici 16, 2000 Maribor (1. nadstropje). 

Banka idej je izvedena pod okriljem Evropske prestolnice mladih Maribor 2013 in koordinirana znotraj javnega zavoda Mladinski kulturni center Maribor. Je nov projekt tako v lokalnem prostoru kot na nacionalni ravni, njegove aktivnosti pa bodo pomembno prispevale k razvoju celotne lokalne skupnosti. Banka idej  predstavlja mnogo več kot samo podeljevanje finančnih sredstev – predstavlja celovito podporo in usposabljanje mladih, da lahko dosežejo svoj polni potencial in postanejo aktivni sooblikovalci svojih skupnosti.

 

Člani skrbniškega odbora Banke idej

 

Dodatne informacije:

Banka idej

www.banka-idej.si

www.mkc.si

FB: Lokalni sklad za mlade z idejami – Banka idej

 

Skrbniški odbor Banke idej

Nina Pohleven, članica Skrbniškega odbora Banke idej

nina.pohleven@gmail.com

bankaidej@mkc.si

 

Mladinski kulturni center Maribor

Marja Guček, specialistka za mladinsko delo

marja.gucek@mkc.si

02/300 2997

 

 

16.9.2013

Sejem Mladi - upanje Maribora

Soustvarjajte sejem mladinskih organizacij v Mariboru
 
Sejem se bo odvijal v novih prostorih društva SMC Maribor, Engelsova 66, 2000 Maribor (nasproti Qlandije), v sredo, 25. septembra 2013 od 17h do predvidoma 19h.
 
Ste v zadnjem času izvedli zanimivo ustvarjalno delavnico, razvili novo metodo za delo z mladimi ali pa bi se želeli na atraktiven način predstaviti mladim iz Maribora? Izkoristite priložnost in skupaj z mladimi soustvarjajte upanje Maribora!
 
Sejem ponuja sodelovanje aktivnim organizacijam in skupinam, dejavnim na področju mladinskega dela!
 
Vabilo najdete tukaj in prijavnico najdete tukaj za sejem Mladi – upanje Maribora, ki ga bomo izvajali v sklopu Socialnega tedna, in sicer v sredo, 25.9.2013.
 
Rok prijave je podaljšan na petek 20.9.2013.

 

11.9.2013

Ker je na razpolago še nekaj prostih mest, Zavod PIP podaljšuje rok za prijavo na javni poziv za izbor kandidatov za vključitev v izobraževanje v okviru sofinanciranega programa Uspešno črpanje evropskih sredstev – UČES, ki se izvaja v okviru Evropske prestolnice mladih Maribor 2013, do 18.09.2013.

Izobraževanje je namenjeno mladim in mladinskim delavcem, starih med 15 in 29 let, ki bodo tekom izobraževanja pridobili znanja, ki so nujna za uspešno črpanje evropskih sredstev - identifikacija evropskih izzivov in politik, sposobnost samostojne priprave kompleksnih projektnih predlogov in razvrščanje projektnih predlogov na ustrezne evropske finančne vire, sposobnost vodenja pridobljenih evropskih projektov in projektnih konzorcijev…

 

Pričetek izobraževanja:  23. september 2013,  dvorana Štuk v Mariboru.

 

Termini in vsebina:

23.09.2013, 9.00-16.00 - Pristop trio; Trije okvirji znanj za uspešno pripravo in vodenje evropskih projektov, Politični okvir; Predstavitev političnega okvirja

30.09.2013, 9.00-16.00 - Finančni okvir; Vpogled v vire in instrumente financiranja projektov

04.10.2013, 9.00-16.00 - Osnove mreženja

07.10.2013 in 11.10.2013, 9.00 -16.00 - Projektni okvir; Napotki za pripravo in vodenje razvojno raziskovalnih projektov

 

Program lahko preberete tukaj.

 

Predavatelji: Beno Štern in Žiga Vavpotič.

Prijave je potrebno posredovati najkasneje do 18.09.2013 na e-naslov: pip@zavodpip.si.

 

Več informacij najdete na spletni strani www.zavodpip.si.

 

 

5.9.2013

 Spletni portal za mlade www.mladihazarder.si in Zavod Etnika te vabita, da se prijaviš na

 

VIDEO NATEČAJ:

Osveščanje o tveganjih pri igrah na srečo

 

V okviru projekta »Ne zakockaj svoje prihodnosti«, ki poteka pod okriljem Evropske prestolnice mladih Maribor 2013, razpisujemo nagradni video natečaj na temo osveščanja o tveganjih in nevarnostih, ki se jim mladi izpostavljajo pri igranju iger na srečo. Med na natečaj prispelimi filmskimi izdelki bomo izbrali tri najboljše in jih nagradili.

 

 Namen natečaja

Osnovni namen natečaja je povečati osveščenost mladih o tveganjih, ki jih prinaša igranje na srečo in o možnih negativnih posledicah, ko igranje uide izpod nadzora.  Z natečajem želimo aktivirati mlade, ki gojijo ljubezen do filmske umetnosti in jim ponuditi priložnost, da s kombiniranjem filmskega jezika in lastne kreativnosti  pripomorejo k boljšemu osveščanju mladih in celotne slovenske javnosti o tej problematiki.

 

Kdo se lahko prijavi? 

Prijavijo se lahko mladi, stari med 13 in 29 let starosti.  Lahko delujete kot posamezniki ali kot skupina, toda prijavitelj je lahko le ena oseba. 

 

Dolžina filma

Video posnetek ne sme biti daljši od treh (3) minut, lahko pa je seveda krajši.

 

Filmske zvrsti

Videospot, dokumentarec, igrani film, animirani film

 

Tehnične zahteve

Filmi se lahko posnamejo z vsemi razpoložljivimi napravami, s katerimi je dandanes moč snemati video. To so lahko vse vrste kamer, fotoaparatov ali mobilnih telefonov.  Visoka tehnična kakovost filmov je seveda dobrodošla, vendar pa bodo v pri ocenjevanju vaših izdelkov najvišje ocene dobile predvsem najboljše ideje.

 

Kategorije in višina nagrad:

1. nagrada:  250 EUR

2. nagrada:  150 EUR

3. nagrada:  100 EUR

Navedeni zneski predstavljajo neto zneske.  Izplačila bodo izvedena na osnovi avtorske pogodbe.

 

Pravice:

Organizator natečaja Zavod Etnika ima pravico vse nagrajene filmske izdelke javno objavljati oz. jih uporabljati za potrebe osveščanja. Tudi avtorji imajo pravico objaviti svoje filmske izdelke.

 

Rok za prijavo:

Nagradni natečaj se zaključi  8. Oktobra 2013. To je zadnji dan, ko boste še lahko odposlali vašo kuverto s posnetim filmom na dvd ali cd nosilcu.  Ob pošiljanju filma boste morali poslati še prijavo oz. spremni  e-mail  na naslov: natecaj@mladihazarder.si,  v katerem boste navedli naslov filma, ime in priimek avtorja/ev , starost avtorja/jev, natančno število sodelujočih pri filmu, ter osnovne tehnične podatke o posnetku. 

 

Razglasitev nagrajencev in javna predstavitev  treh najboljših filmov:

Zgodila se bo 11. Oktobra 2013 v okviru prireditve »Dan brez stave«. Natančno lokacijo dogodka in uro bomo sporočili kasneje.

 

"Projekt sofinancira Ministrstvo za zdravje RS. " 

 

Dodatne informacije:

e-pošta:  natecaj@mladihazarder.si    ali  marjan.ornik@gmail.com,  tel. 040.632.232

spletna stran projekta www.mladihazarder.si

FB: https://www.facebook.com/NeZakockajSvojePrihodnosti?ref=hl

 

Izvajalec natečaja in celotnega projekta:

Zavod Etnika,

Dravska 8, 2000 Maribor

 

 

 23.8.2013

 

Vabilo na delavnico karierni kamp »Pripravljen/a na zaposlitev! Kaj moram vedeti o iskanju zaposlitve?«

 

Zavod PIP v sklopu programa Znanje+Izkušnje+Podjetnost ≠ BREZPERSPEKTIVNOST,ki poteka v okviru Evropske prestolnice mladih Maribor 2013, organizira 2 dnevno izobraževanje–karierni kamp»Pripravljen/a na zaposlitev! Kaj moram vedeti o iskanju zaposlitve?«,z namenom povečati konkurenčnost mladih na trgu dela in s tem njihovo zaposljivost, predvsem mladih v zaključnem obdobju izobraževanja in mladih brez izkušenj, ki prvič stopate na trg dela.

V okviru izobraževanja boste  pridobili najpomembnejša znanja in veščine, ki jih boste potrebovali pri iskanju zaposlitve od prijave do osebne predstavitve delodajalcu. Program daje praktične nasvete glede uporabe veščin iskanja zaposlitve in konkretne napotke ter informacije, potrebne za učinkovitejši nastop na trgu dela ter boljše razumevanje pričakovanj delodajalcev. Velik poudarek je na praktičnem delu in na zaposlitvenem intervjuju - izvedena bo simulacija zaposlitvenega intervjuja za ciljno delovno mesto vsakega udeleženca.

 

Program je namenjen predvsem:

 • mladim, ki prvič stopajo na trg dela,
 • mladim, v zaključnem obdobju izobraževanja,
 • mladim brezposelnim.

 

Kdo se lahko vključi:

 • mladi od 15 do 29 leta

 

Izobraževanje se bo izvajalo v kombinaciji predavanj in delavnic.

 

Termin izvedbe: 23. in 24. oktober, 15.00-19.30 ure

Lokacija: Prostori Zavoda PIP, Gosposvetska cesta 86, v Mariboru

Rok prijave: 17.10. 2013

 

Število udeležencev je omejeno.

Več informacij o vsebini izobraževanja in prijavinajdete v prilogi in na spletni strani www.zavodpip.si.

 

Dodatne informacije so na voljo po telefonu 02/234 21 46 ali po e-pošti na pip@zavodpip.si

Vabljeni!

 

 

 

19.8.2013 

 

“Povežimo mlade – povežimo Evropo”

 

Usposabljanje in mreženje akterjev na področju mladinskega dela in organizacij

 

v okviru projekta Mladi v akciji

 

20.-24. september 2013

Maribor, Slovenija

 

 

INFORMACIJE O PROJEKTU

 

Projekt omogoča in ponuja možnost, da z delitvijo dobrih praks in aktivno participacijo povežemo mesta z nazivom Evropska prestolnica mladih in druge evropske mladinske organizacije ter skupaj najdemo strategijo za efektivnejšo spodbujanje in motivacijo za vključevanja mladih z manj priložnostmi. S tem želimo nadgraditi in izpopolniti delo z njimi.

 

Usposabljanje gosti in organizira Mestna občina Maribor – Evropska prestolnica mladih Maribor 2013 v okviru programa Mladi v akciji.

 

CILJI USPOSABLJANJA

 

Osrednja tema usposabljanja je vključevanje mladih z manj priložnostmi, še posebej želimo izpostaviti romsko skupnost. Preko usposabljanja želimo povečati aktivno participacijo in razvijanje kompetenc mladinskih delavcev, EVS mentorjev in drugih aktivnih v mladinskem delu. V sklopu petdnevnega usposabljanja bomo ponudili različne delavnice, ki bodo povečale učinkovitost aktivne participacije mladih z manj priložnostmi in njihovo vključevanje v evropske programe.

 

Cilji usposabljanja so:

 

-          Vključevanje mladih z manj priložnostmi

-          Izpostavljenost romske skupnosti

-          Povezovanje kulturno mešanih skupin

-          Osveščanje o aktivnem evropskem državljanstvu

-          Odpravljanje rasizma, ksenofobije, antisemizma v okviru usposabljanj

-          Vključitev v potek programov Evropske prestolnice mladih Maribor 2013

 

 

VSEBINA USPOSABLJANJA

 

Udeleženci seminarja se bodo udeležili delavnic in predavanj, s katerimi bomo predstavljali evropsko razsežnost udeleževanja mladih z manj priložnosti, spodbujali aktivno participacijo na evropski in lokalni ravni, timsko delo in razvoj potrebnih kompetenc za delo z mladimi. Usposabljanje bo vodil trener, ki bo udeležence usmerjal k pridobivanju novih informacij in razvijanju novih strategij za povečanje vključevanja socialno izključenih.

 

PROFIL UDELEŽENCEV

 

Na usposabljanju bodo sodelovali mladinski voditelji, EVS mentorji in drugi aktivni v mladinskem delu iz Slovenije, Romunije, Italije, Grčije, Portugalske, Turčije in Španije.

 

Za slovensko skupino se lahko prijavijo:

 

 • predstavniki mladinskih organizacij
 • predstavniki romskih skupnosti, ki so aktivni na področju mladinskega dela
 • EVS mentorji
 • drugi aktivni na mladinskem področju

 

Izbrali bomo 3 osebe, ki se bodo lahko udeležile usposabljanja.

 

Udeleženci usposabljanja morajo biti stari 18 let ali več. Delovni jezik usposabljanja je angleščina.

 

POSTOPEK IN ROK ZA PRIJAVO

 

Udeleženci se lahko prijavijo na elektronski naslov mitja.spes@maribor.si.

 

Rok za prijavo je 1. 9. 2013. Ob prijavi izpolnite priložen obrazec in nam pošljite še kratek opis o svojem delu,  pričakovanjih in željah glede usposabljanja (max. 250 znakov) ter sliko. Vse opise bomo povezali v pdf časopis, ki bo na voljo vsem udeležencem pred in po usposabljanju.

 

Udeležence bomo obvestili o izboru najkasneje do 5. 9. 2013.

 

TRANJANJE USPOSABLJANJA

 

Petdnevno usposabljanje bo potekalo v Mariboru, in sicer med 20. 9. in 24. 9. 2013.

 

 

FINANČNI POGOJI

 

Nastanitev, hrana in stroški programa so v celoti kriti s strani organizatorjev in programa Mladi v akciji. Prav tako so delno kriti stroški prevoza do kraja usposabljanja, in sicer 70% stroškov je povrnjenih, 30% stroškov krijejo udeleženci sami.

 

ORGANIZATORJI

 

Usposabljanje je financirano iz programa Mladi v akciji, organizira pa ga Mestna občina Maribor – Evropska prestolnica mladih Maribor 2013.

 

STROKOVNA EKIPA

 

Usposabljanje bo vodil trener s strokovnim znanjem in večletnimi izkušnjami na področju dela z mladimi z manj priložnostmi.

 

DODATNE INFORMACIJE

 

Za morebitna dodatna vprašanja o usposabljanju in programu se obrnite na organizatorja usposabljanja Mitjo Špesa, na elektronski naslov mitja.spes@maribor.si.

 

 

16.8.2013

 

VABILO ZA VKLJUČITEV V PROGRAM USPOSABLJANJA "SOCIALNO PODJETNIŠTVO - IZZIV IN PRILOŽNOST ZA MLADE"

 

 Zavod PIP v okviru programa Znanje+Izkušnje+Podjetnost ≠ BREZPERSPEKTIVNOST, ki poteka v okviru Evropske prestolnice mladih Maribor 2013, organizira program usposabljanja»Socialno podjetništvo - izziv in priložnost za mlade”.

Ker dandanes številni mladi težko najdete zaposlitev, pogosto pa vam primanjkuje tudi praktičnih delovnih izkušenj smo v okviru programa Znanje+Izkušnje+Podjetnost ≠ BREZPERSPEKTIVNOST za vas pripravili usposabljanje, s katerim želimo mlade, predvsem mlade v zaključnem obdobju izobraževanja in mlade iskalce prve zaposlitve  seznaniti s socialnim podjetništvom, kot priložnostjo za kreiranje lastnih delovnih mest v lokalnem okolju, predvsem pa vas opogumiti in usposobiti za pričetek lastne socialno podjetniške poti ter vas spodbuditi k razmišljanju o možnostih aktiviranja lastnih potencialov v socialno podjetniških podjemih.

Program usposabljanja je namenjen predvsem:

 • mladim brezposelnim, predvsem iskalcem prve zaposlitve
 • mladim brez izkušenj, ki prvič stopajo na trg del
 • mladim v zaključnem obdobju izobraževanja
 • mladim s poslovno idejo 

Kdo se lahko vključi:

 • mladi do 29 leta

 

Program usposabljanja se bo izvajal v kombinaciji predavanj/delavnic, individualnega dela in mentorstva v socialnem podjetju in je sestavljen iz 4 povezanih modulov ter praktičnega dela usposabljanja.

 Terminski načrt izobraževanja:

 • 8. oktober - Osnove podjetništva in generiranje socialno podjetniških idej
 • 9. oktober - Kako ustanoviti socialno podjetje in zakonodaja       
 • 11. oktober - Finančna sredstva v socialnem podjetništvu
 • 14., 15., 16. in 17. oktober - Koraki v poslovnem načrtovanju in priprava poslovnega načrta socialnega podjetja
 • 24. oktober – Praktični del; vključitev v eno izmed socialnih podjetij

 

Več informacij o vsebini programa in prijavi najdete v prilogi – Program usposabljanja.

Za dodatne informacije lahko pokličete na Zavod PIP: 02/23421 46 ali pošljete vprašanje po e-pošti na pip@zavodpip.si

 

 

16.8.2013 

 

PODALJŠANJE ROKA PRIJAVE NA JAVNI POZIV ZA IZBIRO KANDIDATOV ZA IZOBRAŽEVANJE O ČRPANJU EVROPSKIH SREDSTEV V OKVIRU  SOFINANCIRANEGA PROGRAMA USPEŠNO ČRPANJE EVROPSKIH SREDSTEV ZA EVROPSKO PRESTOLNICO MLADIH 2013 (EPM 2013)

 

 

Zavod PIP podaljšuje rok za prijavo na Javni poziv, objavljen 03.07.2013, za izbiro kandidatov za izobraževanje v okviru sofinanciranega programa Uspešno črpanje evropskih sredstev – UČES, ki se izvaja v okviru Evropske prestolnice mladih 2013, do 04.09.2013.

 

Predmet javnega poziva je zbiranje prijav mladih in mladinskih delavcev, starih med med 15 in 29 let, za izbor kandidatov za izobraževanje v okviru navedenega progama Uspešno črpanje evropskih sredstev – UČES. Identifikacija evropskih izzivov in politik, sposobnost samostojne priprave kompleksnih projektnih predlogov in razvrščanje projektnih predlogov na ustrezne evropske finančne vire, sposobnost vodenja pridobljenih evropskih projektov in projektnih konzorcijev… so znanja, ki jih bodo udeleženci tekom izobraževanja pridobili in so nujna za uspešno črpanje evropskih sredstev.

 

Na osnovi prejetih prijav se bo izbralo 100 najprimernejših kandidatov, ki se bodo udeležili Osnovnega modula izobraževanja »Uspešno črpanje evropskih sredstev«. Osnovni modul bo pretežno teoretičen in sicer v obsegu 40 ur. Izvajal se bo v mesecu septembru.

 

Po zaključku osnovnega modula, se bo med udeleženci, ki bodo uspešno opravili osnovni modul, izbralo 20 kandidatov, ki bodo lahko pristopili k Nadaljevalnemu in zaključnemu modulu izobraževanja, ki bosta pretežno praktična, pri čemer bodo udeležencem za pripravo projektne prijave na voljo mentorji Zavoda PIP. Izvajal se bo v obdobju september – december 2013.

 

Prijave (življenjepis in motivacijsko pismo) je potrebno posredovati najkasneje do 04.09. 2013 na e-naslov Zavoda PIP: pip@zavodpip.si. Več informacij lahko dobite na spletni strani zavoda www.zavodpip.si in na telefonski številki 02/234 21 46.

 

16. 7. 2013

POZIV BANKE IDEJ IMA ŠE NERAZDELJENA SREDSTVA - NASLEDNJE ODPIRANJE VLOG BO V NEDELJO, 21. JULIJA 2013

 
 
 
Poziv Banke idej ima na razpolago še nerazdeljena finančna sredstva, za katere se lahko prijavite na poziv Banke idej.
Poziv je odprt do razdelitve vseh finančnih sredstev, naslednje odpiranje vlog pa bo v nedeljo, 21. julija 2013. 
 
Javni poziv Banke idej je bil objavljen 5. junija 2013 na spletni strani Banke idej (www.banka-idej.si) in spletni strani Mladinskega kulturnega centra Maribor (www.mkc.si). Nanj se lahko prijavijo mladi v starosti od  18 do 29 let, s stalnim ali začasnim prebivališčem v Mestni občini Maribor, ki bi želeli uresničiti idejo na področju izobraževanja, kulturnega ustvarjanja, družbe, zdravega načina življenja in naravoslovja.
 
Banka idej je projekt mladih za mlade. Je nov projekt tako v lokalnem prostoru kot na nacionalni ravni, njegove aktivnosti pa bodo pomembno prispevale k razvoju celotne lokalne skupnosti, saj bo Banka idej sofinancirala predvsem projekte mladih, ki bodo naslavljali problematiko katere izmed mestnih četrti ali krajevnih skupnosti Mestne občine Maribor.
Banka idej je bila vzpostavljena ter je koordinirana znotraj javnega zavoda Mladinski kulturni center Maribor, vendar so bili mladi, člani Skrbniškega odbora Banke idej, tisti, ki so določili pravila delovanja Banke idej. Prav tako bodo člani Skrbniškega odbora, v skladu z merili sofinanciranja, predlagali projekte, ki bodo sofinancirani v okviru Banke idej. Člani Skrbniškega odbora bodo tudi spremljali mlade pri izvedbi njihovih projektov.
 
V kolikor prijavitelji pri pripravi vloge na javni poziv Banke idej potrebujejo pomoč, nasvet, dodatno informacijo... lahko kontaktirajo članico Skrbniškega odbora Banke idej, Nino Pohleven, nina.pohleven@gmail.com ali Mladinski kulturni center Maribor, Marjo Guček,marja.gucek@mkc.si.
 
 
 
                                                                                                       Člani Skrbniškega odbora Banke idej
 
 
Dodatne informacije:
Banka idej
FB: Lokalni sklad za mlade z idejami – Banka idej
 
Skrbniški odbor Banke idej
Nina Pohleven, članica Skrbniškega odbora Banke idej
 
Mladinski kulturni center Maribor
Marja Guček, specialistka za mladinsko delo
02/300 2997

 

 

11.7.2013

 

Mestni parlament mladih je program Evropske prestolnice mladih Maribor 2013, ki ga izvaja Zavod PIP. Program predstavlja simulacijo Evropskega parlamenta. Namen programa je spodbujati participacijo mladih v demokratičnih sistemih odločanja, pri čemer se bo čim več odločitev in aktivnosti prepustilo prav mladim. Mlade želimo seznaniti z delovanjem Evropskega parlamenta, jim dati možnost artikuliranja problemov in predlaganja ukrepov za rešitev le-teh. Parlament bo deloval po odborih, kjer se bosta obravnavali temi zaposlovanja in neposredne demokracije.Dokažite, da mladi niste apolitični, da imate voljo sodelovati in da vam ni vseeno za vašo prihodnost.

Vabimo vse mlade med 19. in 29. letom starosti, da se prijavijo in postanejo eden izmed 50-ih mladih poslancev, ki bodo razpravljali o aktualnih lokalnih tematikah, izpostavljali probleme in poskušali najti rešitve zanje. Mladi poslanci se bodo tekom dela srečali z evropskimi poslanci, poskrbljeno bo pa tudi za družabne dogodke, kjer se bodo mladi lahko bolje spoznali.

Simulacija se bo začela izvajati septembra 2013 in bo vključevala do 15 zasedanj.

Vsi zainteresirani mladi naj izpolnijo prijavnico na spletni stranihttp://www.zavodpip.si/mladina/82 in jo skupaj s krajšim motivacijskim pismom pošljejo na elektronski naslov miran.vrbanic@zavodpip.si do 1. avgusta 2013.

 

 

9.7.2013

 

 

 

Zavod PIP je dne 3.7.2013 objavil Javni poziv za izbiro kandidatov za izobraževanje v okviru sofinanciranega programa Uspešno črpanje evropskih sredstev – UČES, ki se izvaja v okviru Evropske prestolnice mladih 2013.

 

Predmet javnega poziva je zbiranje prijav mladih med 15 in 29 letom starosti in mladinskih delavcev za izbor kandidatov za izobraževanje v okviru sofinanciranega progama Uspešno črpanje evropskih sredstev – UČES. Identifikacija evropskih izzivov in politik, sposobnost samostojne priprave kompleksnih projektnih predlogov in razvrščanje projektnih predlogov na ustrezne evropske finančne vire, sposobnost vodenja pridobljenih evropskih projektov in projektnih konzorcijev… so znanja, ki jih bodo udeleženci tekom izobraževanja pridobili in so nujna za uspešno črpanje evropskih sredstev.

 

Na osnovi prejetih prijav se bo izbralo 100 najprimernejših kandidatov, ki bodo lahko pristopili k Osnovnemu modulu Uspešnega črpanje evropskih sredstev. Osnovni modul bo pretežno teoretični del in sicer v obsegu 40 ur. Izvajal se bo v mesecu septembru.

 

Po zaključku osnovnega modula, se bo med udeleženci, ki bodo uspešno opravili osnovni modul, izbralo 20 kandidatov, ki bodo lahko pristopili k Nadaljevalnemu in zaključnemu modulu, ki bosta pretežno praktična, pri čemer bodo udeležencem za pripravo projektne prijave na voljo mentorji Zavoda PIP. Izvajal se bo v obdobju september 2013 – december 2013.

 

Prijave (življenjepis in motivacijsko pismo) je potrebno posredovati najkasneje do 15. 08. 2013 na e-naslov: pip@zavodpip.si.

 

Dodatne informacije so na voljo na spletni strani www.zavodpip.si, po telefonu: (02) 234 21 46 ali po elektronski pošti: pip@zavodpip.si

Javni poziv UČES besedilo razpisa

 Prijavna dokumentacija UČES

 

 

 

9.7.2013

Projekt osveščanja mladih o tveganjih pri igrah na srečo
 
 
POZIV K SODELOVANJU
Mladinski nagradni natečaj kratkih filmov na temo osveščanja 
o tveganjih pri igrah na srečo 2013
(Ne zakockaj svoje prihodnosti)
 
V okviru projekta »Ne zakockaj svoje prihodnosti«, ki poteka pod okriljem Evropske prestolnice mladih Maribor 2013, razpisujemo nagradni natečaj kratkih filmov na temo osveščanja o tveganjih, ki se jim mladi izpostavljajo pri igranju iger na srečo. Med na natečaj prispelimi filmskimi izdelki bomo izbrali tri najboljše in jih nagradili.
 
 Namen natečaja
Osnovni namen natečaja je povečati osveščenost mladih o tveganjih, ki jih prinaša igranje na srečo in o možnih negativnih posledicah,  ko igranje uide izpod nadzora.  Z natečajem želimo aktivirati mlade, ki gojijo ljubezen do filmske umetnosti in jim ponuditi priložnost, da s kombiniranjem lastne kreativnosti  in filmskega jezika pripomorejo k boljšemu osveščanju mladih in celotne slovenske javnosti o tej problematiki.
 
Kdo se lahko prijavi?  
Prijavijo se lahko mladi, stari med 13 in 29 let.     
 
Dolžina filma 
Dolžina filma ne sme presegati  tri (3) minute, lahko pa je seveda krajši.
 
Filmske zvrsti
Videospot, dokumentarec, igrani film, animirani film
 
Tehnične zahteve
Filmi se lahko posnamejo z vsemi razpoložljivimi sredstvi, s katerimi je dandanes moč snemati video. To so lahko vse vrste kamer, fotoaparatov ali mobilnih telefonov.  Visoka tehnična kvaliteta filmov je seveda dobrodošla, vendar pa bodo v našem natečaju najvišje ocene dobile predvsem najboljše ideje.
 
 
 
Kategorije in višina nagrad:
1. nagrada:  250 EUR
2. nagrada:  150 EUR
3. nagrada:  100 EUR
Navedeni zneski predstavljajo neto zneske.  Izplačila bodo izvedena na osnovi avtorske pogodbe.
 
Pravice:
Organizator natečaja Zavod Etnika ima pravico vse nagrajene filmske izdelke javno objavljati oz. jih uporabljati za potrebe osveščanja. Tudi avtorji imajo pravico objaviti svoje filmske izdelke.
 
Rok za prijavo: 
Nagradni natečaj se zaključi  1. Oktobra 2013. To je zadnji dan, ko boste še lahko odposlali vašo kuverto s posnetim filmom na dvd ali cd nosilcu.  Ob pošiljanju filma boste morali poslati še prijavo oz. spremni  e-mail  na naslov: natecaj@mladihazarder.si,  v katerem boste navedli naslov filma, ime in priimek avtorja/ev , starost avtorja/jev, ter natančno število sodelujočih pri filmu.
 
Razglasitev nagrajencev in javna predstavitev  treh najboljših filmov:
Zgodila se bo 10. Oktobra 2013 v okviru prireditve »Dan brez stave«. Natančno lokacijo dogodka in uro bomo sporočili kasneje.
 
Dodatne informacije:
Marjan Ornik
e-pošta: marjan.ornik@gmail.com,  tel. 040.632.232
spletna stran projekta www.mladihazarder.si
 
Izvajalec natečaja in celotnega projekta:
Zavod Etnika, 
Dravska 8, 2000 Maribor
 
Info točka za mlade odvisnike od iger na srečo  
Prešernova 3,  2000 Maribor
 
 
 

 

 

 

 

 

INFO TOČKA EPM MARIBOR 2013 V ART KAMPU

 

 

 

»PRINESI – ODNESI ZA OBNOVO IGRAL

 

 V MESTNI OBČINI MARIBOR«

 

 

 

 

 

Evropska prestolnica mladih Maribor 2013 vas

 

 

 

od 21. junija do 6. julija od 10. do 13. ure in od 16. do 20. ure,

 

vljudno vabi na INFO točko EPM MARIBOR 2013 v ART KAMP. Glavni namen INFO točke bo zbiranje uporabnih predmetov.

 

 

 

»PRINESI – ODNESI ZA OBNOVO IGRAL

 

 V MESTNI OBČINI MARIBOR«

 

 

 

V okviru Art kampa, ki ga že šestič organizira Narodni dom Maribor, pod okriljem Festivala Lent, bomo zbirali različne predmete. Podobno akcijo smo letos v okviru Evropske prestolnice mladih Maribor 2013 že uspešno izpeljali v sklopu Dneva za spremembe.

 

Prav vsak med nami lahko pobrska po svojem domu in prinese tisto, kar sam ne potrebuje več, morda pa bo s tem naredil veselje komu drugemu. Kdor pa bo na dogodku našel kaj primernega zase, bo za izbrano odštel 0,50 EUR ali po želji več in s tem prispeval za obnovo igral v Mestni občini Maribor. Naš slogan je »PRINESI – ODNESI ZA OBNOVO IGRAL V MESTNI OBČINI MARIBOR«.

 

 

 

Zbiranje uporabnih predmetov bo v Art kampu potekalo v štirih sklopih:

 

 

 

1.)Obleka naredi človeka. (21.6. – 24.6.)

 

Prinesite vaša stara  oblačila, ki jih ne nosite več, obenem pa obogatite garderobo s kakšnim 'novim-starim' kosom oblačila. Prav tako lahko prinesete obutev, modne dodatke in hišni tekstil. Prosimo, da so oblačila oprana in čevlji po parih.

 

 

 

2.) Kdor se šoli posveča, se iz dneva v dan veča. (25.6 – 28.6.)

 

Prinesite šolske potrebščine, ki jih vi ali vaši malčki ne potrebujejo več. Obenem pa lahko odnesete ravno tisto, kar vam bo v novem šolskem letu prišlo zelo prav. Zbiramo knjige, zvezke, barvice, pisala, ravnila, peresnice, torbe in ostale šolske potrebščine.

 

 

 

3.) Otroci so bogastvo staršev. (29.6. – 2.7.)

 

Prinesite igrače, otroško obutev in oblačila, otroške pripomočke, tudi zibelke in vozičke. Skratka, zbiramo vse, kar zadeva naše najmlajše, da jih z novimi-starimi stvarmi razveselimo.

 

 

 

4.) Povsod je lepo, a doma je najlepše. (3.7. – 6.7.)

 

Prinesite hišne in gospodinjske pripomočke, slike, hišno dekoracijo (vaze, sklede, keramiko, slike, kipce…) in vse ostalo, kar je nekoč krasilo vaš dom, a ste se tega izdelka že naveličali, bo pa v veselje komu drugemu. Za večje izdelke (televizije, pralni stroji, gospodinjski aparati ipd.) lahko pustite svoj kontakt pri naši stojnici, mi pa bomo poskrbeli, da bo izdelek prišel v roke nekoga, ki prav to potrebuje.

 

 

 

Z vašo pomočjo bomo izvajali tudi delavnice v Art kampu, zato prav tako zbiramo in nabiramo naslednji material:

 

stare gumbe

 

zamaške in pokrovčke

 

plastične posodice

 

kozarce za vlaganje

 

časopisni in reklamni papir

 

1,5l plastenke

 

plastično embalažo (praški, mehčalci idr.)

 

WC tulce

 

jajčne škatle

 

stare luči

 

vejice, suho cvetje, storže, lubje

 

velike in male kamne

 

velike kartonaste embalaže (od TV, hladilnika, pohištva idr.)

 

vrbove, leskove in druge veje

 

kozarčke od jogurtov

 

ostanke pisane volne, prejic, vrvic

 

odslužene lego kocke

 

 

 

Vse omenjene izdelke lahko še pred samim festivalom prinesete v Kulturno-informacijsko središče (KIS) EPM Maribor 2013, na Trgu Leona Štuklja 2 v Mariboru, od ponedeljka do petka med 10. in 18. uro. Na tej lokaciji bomo predmete hranili vse do pričetka Art kampa, do 21. junija 2013.

 

 

 

Za vse dodatne informacije se lahko obrnete na koordinatorko prostovoljcev EPM Maribor 2013 Dorotejo Zager, na telefon: 02/2201–470 ali e-mail naslov: epm.asistent1@maribor.si ali na koordinatorko EPM Maribor 2013 za Art kamp Špelo Debenjak, na telefon: 040/834-300 ali e-mail naslov: spela.debenjak@maribor.si.

 

 

 

 

 

 

 

Evropska prestolnica mladih Maribor 2013

 

 

 

 

LOKALNI SKLAD ZA MLADE Z IDEJAMI – BANKA IDEJ

Lokalni sklad za mlade z idejami – Banka idej (v nadaljevanju Banka idej) zagotavlja manjša finančna sredstva za projekte, ki jih pripravijo in izvedejo mladi med 18. in 29. letom starosti, projekti pa prispevajo k razvoju Mestne občine Maribor, še posebej posameznih mestnih četrti in krajevnih skupnosti, so trajnostni ter družbeno odgovorni.

 

Banka idej je bila vzpostavljena ter je koordinirana znotraj javnega zavoda Mladinski kulturni center Maribor, vendar so bili mladi, člani Skrbniškega odbora Banke idej, tisti, ki so določili pravila delovanja Banke idej. Prav tako bodo člani Skrbniškega odbora, v skladu z merili sofinanciranja, predlagali projekte, ki bodo sofinancirani v okviru Banke idej. Člani Skrbniškega odbora bodo tudi spremljali mlade pri izvedbi njihovih projektov.

 

Javni poziv Banke idej je bil objavljen danes, v sredo, 5. junija 2013 na spletni strani Banke idej (www.banka-idej.si) in spletni strani Mladinskega kulturnega centra Maribor (www.mkc.si). Nanj se lahko prijavijo mladi v starosti od  18 do 29 let, s stalnim ali začasnim prebivališčem v Mestni občini Maribor, ki bodo želeli uresničiti idejo na področju izobraževanja, kulturnega ustvarjanja, družbe, zdravega načina življenja in naravoslovja. Mladi, člani Skrbniškega odbora Banke idej, bodo izvedli informativni sestanek za vse zainteresirane prijavitelje v petek, 7. junija 2013, ob 17. uri v prostorih Mladinskega kulturnega centra Maribor, Ob železnici 16, Maribor.

 

Banka idej je projekt mladih za mlade. Je nov projekt tako v lokalnem prostoru kot na nacionalni ravni, njegove aktivnosti pa bodo pomembno prispevale k razvoju celotne lokalne skupnosti, saj bo Banka idej sofinancirala predvsem projekte mladih, ki bodo naslavljali problematiko katere izmed mestnih četrti ali krajevnih skupnosti Mestne občine Maribor.

 

Mladi imajo veliko idej, a premalo finančnih sredstev za realizacijo le teh, zato Banka idej vabi vse mlade, ki ustrezajo razpisnim pogojem, da prijavijo svoje ideje in samostojno izvedejo projekte.

 Poziv Banka idej 5. 6. 2013

                                                                                                                     Člani Skrbniškega odbora Banke idej

 

Dodatne informacije:

Banka idej

www.banka-idej.si

www.mkc.si

FB: Lokalni sklad za mlade z idejami – Banka idej

 

Skrbniški odbor Banke idej

Nina Pohleven, članica Skrbniškega odbora Banke idej

nina.pohleven@gmail.com

bankaidej@mkc.si

 

Mladinski kulturni center Maribor

Marja Guček, specialistka za mladinsko delo

marja.gucek@mkc

                                             

 

Student Conference in Maribor

 

Mednarodna študentska konferenca SCiM vabi prostovoljce

 

Med 1. in 10. julijem bo v Mariboru potekal že 15. Mednarodna študentska konferenca SCiM, ki letno združuje več kot 50 študentov iz celega sveta.

 

 

(Maribor, 4. junij 2013) – Študentska organizacija Univerze v Mariboru (ŠOUM) tudi letos pripravlja že 15. Mednarodno študentsko konferenco SCiM (Student Conference in Maribor). Letos bo potekala od 1. do 10. julija, udeleži pa se je več kot 50 študentov letno. Rdeča nit konference je tematika evropskega leta, ki je letos posvečena državljanstvu. Ker organizacija takšnega dogodka zahteva veliko pomoči, ŠOUM išče prostovoljce, ki bi v času konference želeli pomagati pri sami izvedbi. Rok za prijavo prostovoljcev poteče 15. junija 2013.

 

Udeleženci sodelujejo na raznih praktičnih in teoretičnih delavnicah, spoznavajo slovensko in tujo kulturo, popeljejo se na ekskurzijo po Sloveniji ter zabavajo na popoldanskih in večernih aktivnostih!

 

Letošnji SCiM poteka tudi pod okriljem Evropske prestolnice mladih (EPM 2013), v okviru katere se bodo zvrstile delavnice na temo mladi in politika. Na zanimivih delavnicah bomo z udeleženci iz celega sveta delili primere dobre prakse, izmenjali izkušnje in podali smernice za prihodnje, saj je pomembno, da mladi odgovorno tvorijo našo prihodnost.

 

Organizacija tako velikega dogodka zahteva pomoč pridnih, mladih študentov, ki radi delajo s tujimi študenti, se družijo z njimi in jim polepšajo to izkušnjo! ŠOUM vabi vse, da pograbijo to priložnost, se pridružijo konferenci in soustvarjajo Evropsko prestolnico mladih – Maribor 2013.

 

V zameno za pomoč ŠOUM prostovoljcem krije celotne stroške bivanja in vsega ostalega na samem dogodku. Prijave se zbirajo preko elektronske pošte dasa.babic@soum.si, prijava pa mora vsebovati:

- Ime in priimek

- Rojstni datum

- Elektronski naslov

- Fakulteta

- Kraj bivanja

- Max. 100 besed o tem, zakaj želite biti prostovoljec na SCiM.

 

Več o SCiM 2013 najdete na spletni strani www.scim.si ali na kontaktu mednarodna@soum.si.

Dejan Spital, odnosi z javnostmi

 

 

BODOČI MLADI PODJETNIKI – NOVA PRILOŽNOST!

Operacija Podjetno v svet podjetništva 2013, ki mladim, brezposelnim, izobraženim osebam pomaga oblikovati lastne podjetniške kariere, je polno zaživela po vsej državi. V letu 2013 naj bi kar 250 iskalcem zaposlitve pomagali uresničiti njihove podjetniške zamisli, saj je cilj operacije usposabljanje in zaposlovanje mladih z višjo in visoko izobrazbo ter ustvarjanje novih delovnih mest v podjetništvu.

V Podravju za razvoj podjetniškega duha v mladih skrbi Mariborska razvojna agencija. 10 posameznikov je pod njenim okriljem že globoko v razvijanju svojih podjetniških zamisli, ki jih s pomočjo mentorjev in drugih strokovnjakov gradijo v perspektivno podjetniško kariero. Prva skupina je z delom nastopila februarja in počasi zaključuje s pet mesečnim  oblikovanjem svojih idej ter se pripravlja na nizki start samostojnega »preživetja« na terenu. Z julijem bodo tako svoja delovna mesta prepustili drugi skupini nadebudnih mladih, ki se želijo preizkusiti v samostojnih, podjetniških vodah.

Mariborska razvojna agencija je na svojih spletnih straneh ponovno objavila javni razpis »Podjetno v svet podjetništva 2013« za Podravje, zainteresirani pa lahko svoje podjetniške ideje prijavijo za vključitev v operacijo do 14. 6. 2013 v skladu z razpisnimi pogoji. Izbrani udeleženci bodo deležni začetne podpore v obliki zaposlitve za 5 mesecev, v okviru katere lahko s strokovno pomočjo in usposabljanjem razvijejo lastno podjetniško idejo v delujoče podjetje. Namen operacije je spodbujanje podjetništva in podjetniške kulture med mlajšimi brezposelnimi z višjo ali visoko stopnjo izobrazbe.

 

Več informacij je mogoče pridobiti na spletni strani Mariborske razvojne agencije oziroma na elektronskem naslovu pvsp@mra.si. Pripravili so tudi informativni dan, in sicer 5. 6. 2013 ob 11. uri v prostorih Mariborske razvojne agencije (I. nadstropje, velika sejna soba).

 

Več o operaciji:

Vrednost operacije je slabih 3,9 milijona evrov, ki jih v višini 85 odstotkov prispeva Evropski socialni sklad, razliko pa Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.  Vsi že izbrani kandidati in prihodnjih 120, ki bodo še izbrani na prihodnjih razpisih, se za čas petih mesecev, ko se ukvarjajo z uresničevanjem svoje podjetniške ideje, namreč zaposlijo pri regionalni razvojni agenciji, kjer so bili izbrani in se usposabljajo (BSC Kranj, Mariborska RA, RA Savinjske regije, RC Novo mesto, RCR Zagorje(vodilni partner in iniciator operacije), RRA Koroška, RRA Ljubljanske urbane regije, RRA Mura, RRA Notranjsko-Kraške regije, RRA Posavje, RRA Severne Primorske ali RRC Koper).

 

 

 

 

Podaljšanje roka za prijavo na ''Nagradni natečaj za pridobitev grafične podobe mobilne info točke ob mednarodnem letu sodelovanja na področju voda"

Društvo za Združene narode za Slovenijo, ki v sodelovanju s Slovensko nacionalno komisijo za UNESCO organizira ''Nagradni natečaj za pridobitev grafične podobe mobilne info točke ob mednarodnem letu sodelovanja na področju voda'' vas vse obvešča, da je rok za oddajo predlogov podaljšanj do 22. 5. 2013 do 24:00 ure. S podaljšanjem razpisa želimo omogočiti kar najbolj širokemu krogu interesentov, da pošljejo svoj predlog za grafično podobo mobilne info točke na temo vode. 

Na natečaju lahko sodeluje posameznik ali skupina mladih (do 3 osebe) med 18. in 30. letom starosti. Izbrana grafična podoba bo nagrajena z denarno nagrado v višini 300,00 evrov bruto. Pravila in pogoje sodelovanja na grafičnem natečaju najdete v priponki. 

 

Pravila in pogoji sodelovanja na grafičnem natečaju_podaljšano do 22.5..pdf

 

-- 

Društvo za Združene narode za Slovenijo

United Nations Association of Slovenia

Cankarjeva 1/II

SI-1000 Ljubljana

Tel./fax: +386 1 251 07 08

http://www.unaslovenia.org/

http://www.milenijski-cilji.si/

http://www.mirovne-operacije.si/ 

 

 

 

Javni razpis za sofinanciranje mladinskih dejavnosti v Mestni občini Maribor za leto 2013 v letu Evropske prestolnice mladih Maribor 2013

 
 
Datum objave: 10.5.2013
Rok: 10.6.2013
Kontakta oseba: Tjaša Pahor, telefon: 02/2201-690 ali e – pošta: tjasa.pahor@maribor.si
Celotno besedilo razpisa in Sklep o začetku postopka in imenovanju izbirne komisije za vodenje postopka za izvedbo Javnega razpisa za sofinanciranje mladinskih dejavnosti v Mestni občini Maribor za leto 2013 v letu Evropske prestolnice mladih Maribor 2013 je v prilogi.
 
1. Ime in sedež razpisovalca
Mestna občina Maribor (v nadaljevanju: MOM), Ulica heroja Staneta 1, 2000 Maribor.
 
2. Predmet razpisa
Predmet razpisa je sofinanciranje programov, projektov in rednega delovanja organizacij, ki delujejo v mladinskem sektorju v MOM, v skladu s prednostnimi področji mladinskega sektorja, kot so opredeljena v Zakonu o javnem interesu v mladinskem sektorju ter vsebinskih sklopov Evropske prestolnice mladih Maribor 2013 (strukturirani dialog, večanje zaposljivosti, stanovanjska problematika, neformalno izobraževanje, medkulturno povezovanje, mobilnost, aktivna participacija mladih, prostovoljstvo, medgeneracijsko sodelovanje).
 
3. Okvirna višina sredstev
Okvirna višina sredstev za sofinanciranje mladinskih dejavnosti v letu 2013 znaša 137.500,00 EUR. Sredstva se zagotovijo iz proračunske postavke 221208 Sofinanciranje mladinskih dejavnosti in morajo biti porabljena do 31. 12. 2013.
 
4. Informativni dan
Informativni dan v zvezi z razpisom bo v sredo, 22. maja 2013 ob 14:00 uri v sejni sobi Urada za kulturo in mladino, Slovenska ulica 40, Maribor.
 
5. Dostopnost razpisne dokumentacije in možnost dodatnih informacij
Razpisno dokumentacijo lahko zainteresirani prijavitelji dobijo na naslovu: Mestna občina Maribor, Urad za kulturo in mladino, Slovenska ulica 40, Maribor, 2. nadstropje – Tjaša Pahor, vsak delovni dan ali na spletni strani www.maribor.si. Dodatne informacije lahko zainteresirani prijavitelji dobijo pri pristojni osebi razpisovalca – Tjaša Pahor, telefon: 02/2201-690 ali po e-pošti: tjasa.pahor@maribor.si.
 
 
Uradna povezava:
 
 

 

5. Ibero-ameriško mladinski forumu na področju svetovne dediščine

 

 

Vabilo Španskega ministrstva za izobraževanje, kulturo in šport za udeležbo na 5. Ibero-ameriškem mladinskem forumu na področju svetovne dediščine.

 

Forum bo potekal v luči 10. obletnice Konvencije o nesnovni dediščini, ki jo obeležujemo letos, in sicer v mestih lcala de Henares (Madrid) in Lorca (Murcia), oboje Španija, od 9. do 19. junija 2013.

 

Iščemo 2 učenca / učenki v starosti od 12 do 15 let in enega mentorja / mentorico z znanjem španskega jezika, saj bo španščina uradni delovni jezik na forumu. Forum bo potekal v različnih sklopih in bo vseboval tako praktične prikaze kot tudi strokovne delavnice na področju svetovne dediščine.

 

Udeležba bi se nam zdela zelo smiselna pred ozadjem uspešne izvedbe našega mladinskega foruma v letu 2011 in uspešne udeležbe na mladinskem forumu v Srbiji v letošnjem letu.

 

Organizator krije vse stroške nastanitve in prehrane v času trajanja foruma, udeleženci pa prevzamejo stroške letalskega prevoza. Primer ustrezne in ugodne rezervacije letalske povezave na relaciji Ljubljana - Madrid - Ljubljana najdete TUKAJ
Ostale transferje po državi ureja organizator.

 

POZOR: ROK ZA ODDAJO PRIJAVE JE TOREK, 14. MAJ NA E-NASLOV: Gasper.Hrastelj@gov.si

 

2.Guide_to_Send_PPT_2013 

 

2.PPT_2013

 

3_Informacion_para_padres_y_tutores_INGLES 2013

 

Eslovenia_20130507124041672

 

Guía_transporte_países_INGLÉS_Membretado

 

Guía_transporte_países_INGLÉS_Membretado

 

 

Schwarzkopf Professional in Slovenska nacionalna komisija za UNESCO SHAPING FUTURES – OBLIKUJMO PRIHODNOST

 
 
 
SHAPING FUTURES je dobrodelni projekt podjetja Schwarzkopf Professional. Gre za inovativni program, kjer sposredovanjem frizerskega znanja mladim, še zlasti socialno zapostavljenim, odpiramo možnosti za boljšo,
svetlejšo prihodnost ter nenazadnje tudi možnost zaposlitve, kar je ključnega pomena za preživetje in vključitev v sodobno družbo.
 
     
 
Maribor, 8. julij – 3. avgust 2013
 
Vse informacije o projektu SHAPING FUTURES najdete na: www.schwarzkopf-professional.com/shaping_futures.
 
PRAVILA IN POGOJI ZA PRIJAVO
Priznano podjetje Schwarzkopf Professional, s sedežem v Nemčiji in eno vodilnih podjetji na področju nege las, ne deluje le tržno, temveč tudi v dobrodelne namene. Že vrsto let organizira izobraževanja v državah sveta, kjer
otrokom iz socialno šibkejših družin nudi brezplačno uvajanje in pridobivanje izkušenj na področju frizerstva. Schwarzkopf Professional v sodelovanju s Slovensko nacionalno komisijo za UNESCO v letu 2013 prvič razpisuje
izobraževalni program SHAPING FUTURE tudi v Sloveniji.
 
Osebe, ki bodo vodile izobraževanje, so priznani in uveljavljeni strokovnjaki z večletnimi izkušnjami v frizerstvu.
Izobraževanje bo potekalo od 8. julija do 3. avgusta 2013 v prostorih Srednje šole za oblikovanje v Mariboru.
 
Program izobraževanja je del tega razpisa in je v prilogi.
 

KDO LAHKO SODELUJE?
Projekt je namenjen izobraževanju in usposabljanju na področju frizerstva za mlade. Ciljna skupina so mladi od16. do 20. leta starosti. Poleg tega je izobraževanje namenjeno predvsem mladim iz socialno šibkejših in
ogroženih družin. K sodelovanju vabimo tiste, ki prihajate iz okolja, ki vam ne nudi materialne podlage za dodatno izobraževanje ali za izobraževanje nasploh. Pogoj za prijavo je izkazan interes do frizerskega poklica
in želja po nadaljnjem izobraževanju na področju frizerstva. Pogoj je tudi osnovno znanje angleškega jezika. Udeleženci bodo ob zaključku programa prejeli spričevalo, poleg tega bosta podjetje Schwarzkopf Professional
in Slovenska nacionalna komisija za UNESCO nudila podporo pri vključevanju udeležencev v ustrezne izobraževalne ustanove.
 
PRIJAVA MORA VSEBOVATI
Vabimo 20 do 30 mladih od 16. do 20. leta starosti, da se prijavite v izobraževalni program SHAPING FUTURES.
Vaša vloga mora vsebovati prijavni obrazec (priloga), kratek življenjepis in motivacijsko pismo, v katerem obrazložite vaše razloge, zakaj ste se odločili za prijavo in opišete vašo zamisel o doprinosu izobraževanja za
vašo nadaljnjo življenjsko in službeno pot.
 
Vašo prijavo pošljete na naslov
ali priporočeno po pošti na naslov Slovenska nacionalna komisija za UNESCO, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Kotnikova 38, 1000 Ljubljana s pripisom »Prijava SHAPING FUTURES«.
 
ROK ZA PRIJAVO JE PONEDELJEK, 20. maj 2013!
 
IZBOR IN OBVEŠČANJE
Vse prispele prijave bo pregledala komisija podjetja Schwarzkopf Professional in Slovenske nacionalne komisije
za UNESCO. Odločitev komisije je dokončna.
O izboru bodo sodelujoči obveščeni po elektronski pošti, ki jo bodo navedli med svojimi kontaktnimi podatki, najkasneje do 3. junija 2013.
Izbrani udeleženci se bodo udeležili izobraževalnega programa SHAPING FUTURES od 8. julija do 3. avgusta 2013 na Srednji šoli za oblikovanje v Mariboru. Stroški udeležbe, nastanitve (razen za tiste iz Maribora in okolice)
in prehrane bo kril organizator.
 
VAROVANJE OSEBNIH PODATKOV
Organizator razpisa se obvezuje, da bo pridobljene osebne podatke o sodelujočih uporabil in obdeloval zgolj za
izvedbe razpisa.
 
DODATNE INFORMACIJE
Za dodatna vprašanja in informacije o natečaju smo dosegljivi:
 
- Gašper Hrastelj, Slovenska nacionalna komisija za UNESCO, E: gasper.hrastelj@gov.si, T: 01 478 4678
 
 
KONCEPT (v ang. jeziku)

 

CO-CREATE WITH EUROPEAN YOUTH CAPITAL MARIBOR 2013 / BILLBOARD CONTEST

EYC MARIBOR 2013 BACKGROUND

The European Youth Capital (EYC) is a title awarded to an individual European city for a period of one year. EYC Maribor 2013 encourages the implementation of new ideas, creative and innovative projects related to the active participation of young people in society and attempts to present a model for further development of youth policies in other European municipalities. The European Youth Capital Maribor 2013 (EYC Maribor 2013) aims to enable young people to be regularly informed and to actively participate in society or in the local community and thus help create new opportunities for themselves for a better future. The project brings with it many positive features - one of the most important is the aspect of the improvement of the daily lives of young people, not only in time but also capital activities later on.

The program focuses on topical issues of young people. These are: culture , art, structured dialogue, entertainment, intercultural integration, creativity, sports, volunteering, employment, education, housing issues, ecology and intergenerational cooperation. An important part of the representing team are the Volunteers EPM Maribor 2013, helping to co-create and spread awareness of their work on the acquisition of formal knowledge among young people.

 

OBJECTIVE

Raise awareness of the main topics/issues of EYC Maribor 2013 program and encourage youth to actively participate in EYC Maribor 2013 activities, programs and projects.

TASK

Design a billboard/outdoor poster that will address at least two issues exposed in the EYC Maribor 2013 program and at the same time encourage youth to actively participate in activities, programs and projects that are a part of EYC Maribor 2013. Billboard poster will have to catch a person's attention and create a memorable impression. Keep in mind that leaving the reader thinking about the advertisement is crucial.

Be creative, express your individuality – sky is the limit.

 

DESIGN & TECHNICAL REQUIREMENTS

Billboard/outdoor poster design should consist of at least two core elements/program topics/issues of EYC Maribor 2013 - structured dialogue, entertainment, intercultural integration, creativity, sports, volunteering, employment, education, housing issues, ecology and intergenerational cooperation. Additional topics: culture and active EU citizenship.

Official colors of EYC MB13 should be used (yellow, green, blue, red, orange, purple and pink).

English Logo EYC Maribor 2013 horizontal or vertical should be used.

Author's specific signature is allowed.

AWARD

The authors will have the honor of being proclaimed as the winners of the EYC Maribor 2013 billboard contest. 18 winning entries of EYC Maribor 2013 billboard contest will be printed out and published on billboards in Maribor area three days prior to the festival and will stay published till 7th of june. Each of the winner will have the honour to be part of first interactive billboard exhibitions held in the city area.

TARGET GROUP

 Program of the EYC Maribor 2013 is primarily intended for young people, aged between 15 and 29 age, but with raising awareness on the issues mentioned above, older audience should be addressed as well.

 

DEADLINE to submit your billboard design is 29th of April 2013

Here you can download brand book. It is in Slovene so if you will need any extra explanation please contact: Aljoša Kirič (aljosa.kiric@maribor.si)

And here you can download the logo which you will need.  

 

 

 

 

 

 

 

Mednarodni fotografski natečaj MLADI 2013

 Mednarodni fotografski natečaj Mladi 2013 Fotokluba Maribor v sodelovanju z Evropsko prestolnico mladih Maribor 2013 je organiziran v skladu s pravili Fotografske zveze Slovenije (FZS) in Mednarodne zveze za fotografsko umetnost (FIAP), sodelujejo pa lahko ljubiteljski in poklicni fotografi vsega sveta.

 

 

Ker je prihajajoče leto v luči programa EPM Maribor 2013 namenjeno mladim, je tudi prva razpisana tema razstave MLADI, kjer se bo iskal avtorjev pogled na mladost.

 

Pričakovani prizori na fotografijah so dogodki iz življenja mladih, v šolah, zabava, šport, prosti čas, potovanja, druženje, veselje, ljubezen...

 

Druga razpisana tema je prosta, ki nima vsebinskih omejitev.

 

 

 

Fotografije se bodo zbirale na elektronski naslov 2013youth@gmail.com, naslov za pošiljanje CD/DVD zgoščenk je Fotoklub Maribor, p.p. 1512, SI-2001 Maribor, Slovenija.

 

 

 

Rok za oddajo fotografij je 15. april 2013.

 

 

 

Najboljša dela bodo tudi nagrajena.

 

Mladi so pomembna družbena skupina in njihova kreativnost ne pozna meja, zato jim EPM Maribor 2013 skupaj s Fotoklubom Maribor daje možnost, da njihove najboljše fotografije najdejo mesto v razstavnem salonu Fotogalerije STOLP, projekcija nagrajenih in vseh sprejetih pa v Fotografskem muzeju Maribor.

 

 

 

 

 

Več informacij, razpis in prijavnica na http://www.youth2013.com/, zavihek razpisi.

 

 

 

 

 

 

 

NAGRADNI NATEČAJ: PISMO ŽUPANU

Namen

Mladinski kulturni center Maribor razpisuje nagradni natečaj Pismo županu, katerega namen je pridobiti mnenja, poglede in pričakovanja mladih do novega župana Mestne občine Maribor.

Izhodiščna tema prispevka naj bodo pričakovanja mladih do novega župana Mestne občine Maribor. Prispevek se lahko dotika specifičnih vsebinskih področji, povezanih z življenjem mladih v mestu: na primer mladinske dejavnosti, športne dejavnosti za mlade, mobilnosti, mladinske organizacije ... ali pa predstavlja splošno pričakovanje avtorja prispevka do novega župana Mestne občine Maribor.

Trajanje

Natečaj je odprt do 15. maja 2013.

Kdo lahko sodeluje

Natečaj je namenjen mladim, rojenim med letoma 1983 in 1995, z bivališčem v Mestni občini Maribor.

Pogoji natečaja

Prispevek je lahko oddan v eni izmed naslednjih oblik:

- literarni prispevek v obliki pisma, v obsegu do 8000 znakov (brez presledkov),

- videoposnetek v obliki nagovora, v trajanju do dveh minut.

Prispevki morajo biti ob oddaji podpisani z imenom in priimkom avtorja (čitljivo), prispevku pa morajo avtorji priložiti tudi osnovne podatke o avtorju:

- ime in priimek,

- datum rojstva,

- naslov stalnega ali začasnega bivališča,

- elektronski naslov,

- telefonsko številko.

Posameznik lahko na natečaju sodeluje z enim prispevkom.

Strokovna žirija bo upoštevala prispevke, oddane v slovenskem jeziku.

Mladinski kulturni center Maribor ne nosi nobenih stroškov, ki bi pri pripravi prispevkov nastali na strani sodelujočih avtorjev.

Avtorstvo

Udeleženci natečaja lahko na natečaju sodelujejo samo s prispevki, katerih avtorji so oziroma imajo avtorske pravice za njihovo objavo. Avtor s tem, ko je poslal prispevek, dovoljuje njegovo objavo na spletnih straneh Mladinskega kulturnega centra Maribor, v časopisju in drugih publikacijah, hkrati pa s tem dovoljuje tudi vpogled vsem ostalim zainteresiranim.

Udeleženci natečaja se z oddajo prispevka strinjajo, da lahko Mladinski kulturni center Maribor njegovo avtorsko delo – oddan prispevek – krajevno in časovno neomejeno reproducira in distribuira.

Oddaja prispevka

Strokovna žirija bo upoštevala prispevke, ki bodo oddani na pošto do 15. maja 2013 (velja žig na kuverti). Avtorji oddajo svoje prispevke na naslov Mladinskega kulturnega centra Maribor z obveznim pripisom na kuverti: Pismo županu.

Primer:

Mladinski kulturni center Maribor

Ob železnici 16

2000 Maribor

Pripis: Pismo županu

Avtorji literarnih prispevkov priložijo literarni prispevek tudi v elektronski obliki na zgoščenki.

Strokovna žirija in nagrade

Vsi prispeli prispevki bodo predani županu Mestne občine Maribor, tričlanska strokovna žirija pa bo izmed vseh prispevkov izbrala tri najboljše in jih nagradila. Odločitev strokovne žirije bo dokončna in se nanjo ne bo mogoče pritožiti. Kriterij izbora je vsebinska dovršenost prispevka. Prispevki, ki bodo žaljivi, spodbujali k verski, rasni, politični ali kakšni drugi obliki nestrpnosti bodo izločeni.

Nagrade, ki jih bodo prejeli nagrajeni prispevki:*

1. nagrada: 150,00 €,

2. nagrada: 100,00 €,

3. nagrada: 80,00 €.

Z avtorji nagrajenih prispevkov bo Mladinski kulturni center Maribor sklenil avtorsko pogodbo.

Rezultati natečaja in nagrajenci bodo objavljeni na spletni strani www.mkc.si do 30. maja 2013. Nagrajenci bodo o rezultatih obveščeni tudi pisno preko e-pošte.

Dodatne informacije

Za vse dodatne informacije o natečaju Pismo županu se lahko obrnete na Mladinski kulturni center Maribor, Marja Guček, 02 300 29 97, marja.gucek@mkc.si.

*Bruto znesek od katerega je potrebno v skladu z Zakonom o dohodnini (Ur.l. RS, št. 117/2006 s spremembami) odvesti in plačati dohodnino v višini 25%.

 

 

Nič bat - zmagat!

 

Bodi ustvarjalen. Bodi drugačen. Bodi - zmagovalec! Sodeluj v nagradni igri LQ-CELIAC in osvoji kul majico!

 

 

 

Kako? Klikni na link, naloži si sliko in ji daj ji čisto svoj pečat: izrezuj, fotkaj, dopisuj, večaj, manjąaj, premeąaj - kar ti pade na misel. Nato rezultat naloľi na Facebook profil projekta LQ-CELIAC (http://skrci.me/LQ-Celiac), povabi k ogledu svoje prijatelje in štej všečke.  Desetim, ki bodo do 31. maja 2013 zabeleľili največ všečkov, bomo podarili majico projekta ”Celiakija? Nič bat!”.

Nagradna igra traja do 31. maja 2013. V igri lahko sodelujejo otroci in mladostniki, stari od 6 do 18 let. Ime nagrajenca bo objavljeno na spletni strani www.lq-celiac.com in FB profilu projekta LQ-CELIAC.Nagradno igro pripravlja in vodi Projektna pisarna Mestne občine Maribor, zanjo mag.  Jasmina Dolinąek (E: jasmina.dolinsek@maribor.si; M: 041 355 552). Nagrajenci bodo majice lahko prevzeli v Projektni pisarni Mestne občine Maribor, Rotovąki  trg 9, Maribor.

 

 

 

NATEČAJ PRE-MISLI

 

Študentski domovi Univerze v Mariboru  razpisujejo natečaj za študente stanovalce študentskih domov in dijake.

 

Z natečajem želimo pritegniti čim večje število mladih ter spodbujati njihovo neformalno izobraževanje, jih seznanjati s trajnostnim načinom življenja in družbeno odgovornostjo.

K sodelovanju vabimo ustvarjalce, ki bi se radi preizkusili v izdelavi didaktičnih iger za otroke. Izdelki naj bodo v mehanski oz. fizični obliki ali v elektronski verziji ter naj se navezujejo na teme natečaja. Priporočamo izbor ene ali večih tem iz nabora natečaja.

Za besedilo natečaja ---> KLIK

Natečaj se začne s 25. marcem 2013.

 

 

 

 

 

 

TRIJE NOVI NATEČAJI (ČEVLJARČEK KOT NAVDIH) - za najboljši strip, za najboljšo fotografijo in za najboljši animirani, dokumentarni ali igrani film.

 

V okviru projekta ZPM Maribor "Čevljarček kot navdih", ki je del programa EPM Maribor 2013, smo razpisali tri nove natečaje, ki so vezani na legendo o čevljarčku:

-       Natečaj za najboljši strip,

-       Natečaj za najboljšo fotografijo in

-       Natečaj za najboljši animirani, dokumentarni ali igrani film.

Natečajem je skupno izhodišče – legenda o čevljarčku – na katero pa se mladi lahko navežejo neposredno ali posredno. Poleg pogumnega dejanja čevljarčka, ki je v 16. stoletju rešil Maribor pred Turki, so teme lahko tudi čevljarstvo kot obrt, čevelj, pogum, neustrašnost, izkoriščanje dela otrok …

Na natečaju lahko sodelujejo mladi, stari med 15. in 29. let, ki želijo izraziti svojo ustvarjalnost na teh področjih.Rok za oddajo del je 10. maj 2013. Podrobnosti o posameznem natečaju so objavljene na naši spletni strani:http://www.zpm-mb.si/index.php?id=1040.

Projekt »Čevljarček kot navdih« se bo zaključil s »Čevljarčkovim festivalom« (23. – 27. september 2013), ko bo ustvarjalnost mladih javno predstavljena, dopolnila pa ga bosta sejem starih obrti na sodoben način in mednarodni kongres »Izkoriščanje dela otrok zaradi ekonomskih koristi«. O tem vas bomo podrobneje seveda še obvestili. 

NATEČAJ STRIP

NATEČAJ FOTOGRAFIJA

NATEČAJ FILM

 

 

 

 

EVROPSKA PRESTOLNICA MLADIH ZBIRA PRIJAVE ZA MLADE UMETNIKE, KI BODO SODELOVALI NA VELIKONOČNEM SEJMU

V MARIBORU OD 28. DO 30. 3. 2013

 

 

 1. Cilj zbiranja prijav:

 

Omogočiti mladim ustvarjalcem in umetnikom, da so na velikonočnem sejmu od 28. do 30. marca 2013 prisotni na eni stojnici Evropske prestolnice mladih Maribor 2013 s prodajo svojih izdelkov. Cilj je omogočiti prikaz mladostnega dela, ročnih spretnosti, oblikovanja in umetnosti širši publiki.

 

 1. Pogoji zbiranja prijav:

 

Evropska prestolnica mladih zbira prijave za mlade ustvarjalce in umetnike, ki 

 izdelujejo izvirne, ročno izdelane izdelke.

Prijavijo se lahko mladi ustvarjalci stari med 15 in 29 let.

Umetnik oziroma ustvarjalec mora imeti prijavljeno osebno dopolnilno delo, s.p.  

 ali drugo obliko gospodarske dejavnosti, da lahko kupcem izda račun.

Umetnik oziroma ustvarjalec, ki se želi prijaviti k sodelovanju, mora predložiti naslednjo gradivo:

 • portfelj svojih izdelkov v enem natisnjenem izvodu,
 • kontakt: stalni naslov, telefonska številka, e-naslov,
 • umetniški življenjepis z osebnimi podatki umetnika oz. ustvarjalca.

 

 1. Komisija bo na podlagi prispelega števila prijav izbrala primerno število razstavljavcev. Ti bodo lahko svoje izdelke na velikonočnem sejmu brezplačno razstavljali v enem terminu (dopoldanskem in popoldanskem).

 

Komisija bo upoštevala vse prijave, ki bodo na spodaj navedeni naslov in z vsemi zahtevami tega zbiranja prijav prispele do vključno 26. 3. 2013.

 

 1. Rezultati bodo objavljeni 27. marca 2013 na spletni strani  http://www.mb2013.si/, na Facebook omrežju http://www.facebook.com/mb2013si in izbranim prijaviteljem na njihov e-naslov.

 

Prijave za sodelovanje na velikonočnem sejmu pošljite na naslov: tjasa.pahor@maribor.si  s pripisom »Za velikonočni sejem«.

 

Pisarna Evropske prestolnice mladih Maribor 2013,

Urad za kulturo in mladino, 

Mestna občina Maribor,

Slovenska ulica 40, 2000 Maribor.

 

Rok prijave: 26. 3. 2013

 

Kontaktna oseba:

Tjaša Pahor

Tel. 02/ 22 01-690

tjasa.pahor@maribor.si

 

 

 

ZPM vabi prostovoljce

Prostovoljke in prostovoljci se na različne načine vključujejo v programe in aktivnosti ZPM Maribor. Nekateri z nami sodelujejo celo leto, drugi v posameznih obdobjih, spet tretji se udeležijo le posameznih krajših akcij, veliko pa je tudi takih, ki so naši prostovoljci že več let.

Največ prostovoljcev potrebujemo pri izvedbi poletnih programov za otroke in mladostnike, zato bi vas radi obvestili, da je do 29. marca čas za prijavo na dva razpisa za tiste prostovoljke in prostovoljce ZPM Maribor, ki bi v letu 2013 želeli sodelovali v naših počitniških programih za otroke in mladostnike.

Z razpisom za prostovoljce - spremljevalce na letovanjih vabimo k sodelovanju prostovoljce,ki bi želeli del poletnih počitnic preživeti z otroki in mladostniki na letovanjih na morju, v hribih ali v tujini. Letovanja se bodo pričela 25. junija in zaključila 24. avgusta, potekala pa bodo na treh lokacijah: v VIRC Poreč, na Domu Miloša Zidanška Pohorje in v Marburgu.

Zdrugim razpisom, razpisom za prostovoljce za delo z otroki in mladostniki v Domu ustvarjalnosti mladih (DUM) Maribor, pa vabimo prostovoljce, ki bi želeli sodelovati v programih za spodbujanje ustvarjalnosti in dejavnega preživljanja prostega časa otrok in mladostnikov, ki jih izvajamo v Mariboru med počitnicami in šolskim letom. Pridružijo se nam lahko pri pripravi in izvedbi ustvarjalnih delavnic in okoljevarstvenih vsebin, spremstvu in igri otrok na izletih, pomoči na prireditvah ter pri informiranju in svetovanju.

Podrobnosti razpisa in prijavnice so objavljene na naši spletni strani http://www.zpm-mb.si/?id=25.

Dodatne informacije:

-          za letovanja – Marina Škrubej, 02 229-69-14 ali 040 433-766, referatzpm@zpm-mb.si,

-          za dejavnosti v DUM-u – Tadeja Dobaj, 02 229-94-52 ali 041 532-119, tadeja@zpm-mb.si

 

 

Mladi Youngle Talenti 2013 - natečaj za razstavo

Si kreativec, umetnik, oblikovalec ali preprosto spretnih rok? Imaš talent v katerem uživaš, a ne veš kako ga unovčiti? Sprejmi izziv in stopi iz množice! Prijavi se na razpis in pokaži svoje spretnosti širši publiki.

Pošlji nam izpolnjen prijavni obrazec ter fotografije svojih najljubših izdelkov in mogoče boš prav ti ena izmed zvezd naše 2. razstave Mladi Youngle Talenti 2013. Razstava bo potekala v Nakupovalnem središču Europark v Mariboru, od 25. 3. do 5. 4. 2013, kjer bodo razstavljene najbolj kreativne, najbolj inovativne in najbolj youngle kreacije vseh vrst! Zastopane bodo v 4 kategorijah: likovni, literarni, modni in tehnični izdelki.

Prvi krog izbora bo potekal preko poslanih opisov in fotografij vaših izdelkov. Žirija bo na podlagi kreativnosti in inovativnosti izdelkov izbrala tiste, ki bodo razstavljeni v Europarku. Drugi krog bo potekal preko glasovanja na Facebook-u, pri čemer se bodo izdelki zbrani v prvem krogu potegovali za privlačne nagrade.

Naj tvoja domišljija in kreacija ne poznata meja!

 

Kreiraj, eksperimentiraj,

bodi inovativen in drugačen,

svoj talent dobro treniraj,

da tvoj dar ne bo potlačen.

 

Prijave zbiramo na youngle.razstave@esn-mb.org najkasneje do 15. 3. 2013. Prijavnico najdete tukaj.

Vse dodatne informacije glede razpisa najdete na spletni strani

www.youngle.si

 

 

RAZPIS za prostovoljce na projektu AGM 2013 Maribor

 

Aprila bo 600 mladih iz Evrope v Mariboru pustilo pečat

Študentsko društvo ESN Maribor (Erasmus Student Network Maribor) vabi k sodelovanju prostovoljce, ki jih zanima delo z mladimi iz cele Evrope. V aprilu društvo ESN Maribor organizira AGM (letno generalno skupščino) za približno 600 ESN (Erasmus Student Network) članov iz 36 evropskih držav. AGM, skupaj z dodatnim programom, traja od 7. do 17. aprila 2013. V tem času bo društvo ESN Maribor potrebovalo približno 60 prostovoljcev za pomoč pri izvedbi programa.

ESN je ena od največjih interdisciplinarnih evropskih združenj, katere splošni cilj je ustvariti bolj mobilno in prilagodljivejše okolje za izobraževanje, predvsem z razvijajanjem in podpiranjem študentske izmenjave na različnih ravneh. Študentsko društvo Erasmus študentska mreža pri Univerzi v Mariboru ima letos prav posebno čast, saj je glavni organizator letne generalne skupščine AGM (Annual General Meeting), ki je najpomembnejše srečanje in glavni organ mednarodne mreže ESN International. To pomeni, da bo meseca aprila v Maribor prišlo 600 mladih predstavnikov ESN sekcij iz celotne Evrope, ki že skoraj leto dni čakajo na tako imeniten dogodek kot je AGMaribor 2013.

In kaj je o svoji izkušnji iz podobne ESN konference zapisala Karmen: »Največja panike se prične, ko moraš preklopiti iz slovenščine v angleščino. Prisotnih je ogromno mašil, med drugim skušaš postaviti glagol v pravo obliko in uporabiti pravilni predlog. Hitro sem ugotovila, da mi tuj jezik sploh ne dela težav in da gledanje serije How I Met Your Mother ni bila slaba odločitev. Spoznala sem na desetine novih imen, obrazov, narodov, … V meni so se prepletali različni občutki in na trenutke se mi je zdelo, da bo moje telo eksplodiralo, tako noro fajn sem se imela! In zakaj točno? Ker ob teh ljudeh ni bilo trenutka, ko bi mi izginil nasmeh na obrazu, tudi ko so resno predstavljali projekte, ki jih izvajajo v svojem društvu. Ko se spominjam, dobim kurjo polt in še dobro, da imam ušesa, sicer se moj nasmeh ne bi mogel ustaviti. Preprosto ne najdem besed, ki bi opisale, kaj sem doživela. Ne govorim le o večernih zabavah, ko je vsega uradnega mimo in se tudi mi lahko »damo mimo«, ampak o vsem, kar pride zraven. Dobila sem na desetine povabil v njihove države in kraje, kjer ti participanti živijo. Ponudijo ti prenočišče in hrano, nore zabave in brezplačne vodene oglede mest. Le zorganizirati se moraš in priti tja. Vsi vemo, da je to, glede na današnje dobre transportne povezave, »piece of cake«.

 

Karmen pravi, da noče izdati preveč, saj želi, da ostane to eno veliko presenečenje za vse, ki bodo izrabili to priložnost in postali del največje mladinske konference v Sloveniji. Ob upoštevanju njenega nasveta in dejstva, da je to konferenca, ki zbližuje mlade iz cele Evrope, ki želijo prispevati k dostopnosti in mobilnosti študentov ter ob tem ne pozabiti na zabaven del, je odločitev o tvojem sodelovanju na tem dogodku praktično nekaj najenostavnejšega. Prijavi se na dogodek kot prostovoljec, postani del velike mednarodne družine, začuti energijo mladih in obkljukaj še eno noro izkušnjo na svojem seznamu!

 

Za več informacij obišči spletno stran http://www.agm2013.eu/ poglej razpis ali pa kontaktiraj Anko: anka.jez@esn-mb.org, 040 333 163

 

 

Evropska prestolnica mladih Maribor 2013 išče prostovoljca za pomoč pri pisanju turističnega vodnika v angleškem jeziku, namenjenega mladim popotnikom.

 

Mestna občina Maribor se v letu 2013, letu evropske prestolnice mladih, razvija v smeri mladim prijaznega mesta. S tem namenom nameravamo ustvariti za mlade popotnike turistični vodnik mesta Maribor v angleškem jeziku. K ustvarjanju vabimo zagnanega prostovoljcaza pomoč pri pisanju turističnega vodnika, s čimer želimo spodbuditi inovativnost na področju turizma ter mladim ponuditi možnost, da dobijo delovne izkušnje.

 

Za dodatne informacije kontaktirajte Tjašo Pahor (tjasa.pahor@maribor.si, 02 22 01 690) do 14.02.2013.

 

 

»Challenge: Future Competitions 2013«

Letošnji »Challenge: Future Competitions 2013« poziva mlade k iskanju rešitev za boj proti brezposelnosti in revščini mladih, da si predstavljajo popoln izobraževalni sistem, podajo vizijo sanjske zaposlitve in najboljšega podjetja v prihodnosti.
Kaj to pomeni za vas? Tri mesece plačan staž v AT Kearney uradih v Sloveniji in na Poljskem, 3000 evrov denarne nagrade ali ena od 70 štipendij za udeležbo na C: F Summit 2013 v Sloveniji.

Kaj morate narediti? Če želite tekmovati in se potegovati za nagrade, je prvi korak, da ustvarite ekipo do 18. februar 2013.
Več informacij tukaj, prijave na http://challengefuture.org/competition.

Kakšno vprašanje? Kontakt: dan@challengefuture.org

Projekt v celoti podpira Slovenska komisija za UNESCO. Namenjen je mladim od 18 do 30 let.

Rok za prijavo tekmovalnih skupin je že 18. februar 2013. Zato pohitite!

 

 MBajk bo popestril mesto

 

 

 

 

V Mariboru bo v tem letu vzpostavljena brezplačna izposojevalnica koles. Kolesa si bo mogoče izposoditi na več točkah v mestu, vsa kolesa pa bodo reciklirana. V okviru projekta poteka zbiranje starih koles, ki bodo obnovljena in vrnjena v ponovno uporabo. 

 

 

 

Univerzitetna športna zveza Maribor bo v letu, ko Maribor gosti Evropsko prestolnico mladih 2013, pripravila projekt MBajk, ki bo vključil mlade, pozitivno pa bo vplival tudi na ostale prebivalce mesta. Vzpostavljena bo namreč mreža kolesarskih info točk, kjer si bodo lahko prebivalci in obiskovalci Maribora brezplačno izposodili kolesa. Info točke bodo locirane na različnih lokacijah po mestu, predvsem v bližini fakultet, v centru mesta in na lokacijah, kjer se zbirajo mladi. »MBajk bo prispeval k boljši mobilnosti, večji ekološki ozaveščenosti v mestu in k bolj zdravem načinu življenja prebivalcev. Hkrati bo skušal vzpodbujati posameznike k skrbi in vzdrževanju celotne infrastrukture, da bodo lahko vsi prebivalci Maribora brezskrbno uporabljali cela in varna kolesa«, je povedal Janez Fece, vodja projekta MBajk. 

 

 

 

Vsa kolesa, ki bodo na voljo v izposojo, bodo reciklirana iz starih, odsluženih koles. Ustrezno bodo popravljena, obnovljena in enotno pobarvana, pri tem pa bodo vključeni tudi mladi, ki se bodo lahko naučili sami popravljati kolesa. Kolesa bodo zbrana s pomočjo donacij,  zato kolesa, ki ga več ne potrebujete, ne zavrzite, ampak ga podarite Zdravi zabavi. Pokličite lahko na telefon (02) 234 21 41 ali pišite po elektronski pošti mbajk@zdravazabava.com in se dogovorite za brezplačen odvoz koles. Več informacij lahko poiščete na spletni strani www.zdravazabava.com. 

 

 

 

Doniraj tudi ti! 

 

 

 

MKC MARIBOR RAZPISUJE NATEČAJ ZA NAJBOLJŠO ANGAŽIRANO KRATKO ZGODBO MARIBORSKIH DIJAKOV

 

Mladinski kulturni center Maribor v okviru nove celoletne literarne akcije Litera(z)tura, ki je del programa Evropske prestolnice mladih, razpisuje literarni natečaj, na katerem bomo izbrali najboljšo angažirano kratko zgodbo. K natečaju ste vabljeni mariborski srednješolci. Zgodba naj ima med 4000 in 16000 znakov (najmanj eno in največ štiri tipkane strani) in naj bo opremljena s šifro.

Začetek zgodbe naj se glasi: »Ko sem se s stisnjenimi pestmi zagnal/-a čez Trg svobode...«

 

Zgodbo pošljite po elektronski pošti kot prilogo na e-mail maja.kolmanic@mkc.si. V drugi datoteki pa pošljite svoje podatke: ime, priimek, naslov, datum rojstva, naziv šole, ki jo obiskujete, kontakt (telefonska številka, e-pošta).

 

Zadnji rok za oddajo prispevkov je 8. 2. 2013, nagrajenci pa bodo znani 1. 3. 2013.

Komisija, ki jo sestavljajo literati Petra Kolmančič, Miša Gams in Gregor Lozar bo izbrala tri najboljše zgodbe, avtor/-ica, ki mu/-ji bo pripadlo prvo mesto, bo prejel-a honorar v višini 80 €, za drugo in tretje mesto pa imamo pripravljene praktične nagrade.

Nagrajene zgodbe bodo objavljene na spletnih straneh Mladinskega kulturnega centra Maribor, avtorji pa jih bodo predstavili tudi z nastopom v živo na odru knjižnega sejma na svetovni dan knjige, v torek, 23. aprila 2013, na literarnem festivalu Slovenski dnevi knjige v Mariboru.
Posameznik lahko pošlje največ 3 zgodbe.
Rezultati natečaja bodo objavljeni na spletni strani www.mkc.si 1. marca 2013, izbrane avtorje najboljših kratkih zgodb bomo o rezultatih obvestili tudi osebno.

Dodatne informacije o razpisu: maja.kolmanic@mkc.si

 

 

EVROPSKA PRESTOLNICA MLADIH MARIBOR 2013 ZBIRA PRIJAVE ZA

»EPM x MTV ZVEZDA«

 

Si želiš nastopiti v reklamnem videu EPM Maribor 2013, ki se bo predvajal na MTV-ju? Želiš MTV kipec dvigniti visoko v zrak pred tisočglavo množico? Želiš postati »faca« EPM x MTV Zvezda spota?

Na uradni otvoritvi Evropske prestolnice mladih Maribor 2013, ki bo 26. Januarja 2013, na Trgu Leona Štuklja v Mariboru, se bo snemal promocijski oglas EPM, ki bo skozi celo leto predvajan na televizijski postaji MTV Slovenija.

Pogoji za sodelovanje:

1.Prisotnost na uradni otvoritvi EPM Maribor 2013 (26. 1. 2013 od 17.00 naprej);

2.Pošlji svojo sliko, na kateri se pretvarjaš, da si na odru in držiš v rokah MTV kipec na naslov info@mb2013.si. Dodaj svoje podatke (ime, priimek, starost, telefonska številka, elektronski naslov);

3.To isto sliko »postaj« na Facebook stran Evropske prestolnice mladih ter v komentarju s tremi besedami napiši, kaj za tebe predstavlja »biti zvezda«.

4.Starost: 15-29 let.

 

Prijave sprejemamo do srede, 23. 1. 2013 do 24.00 ure.

 

Scenarij: 

Prvi kader bo vseboval posnetek uradnega prereza traku s prostovoljci in ekipo EPM na odru

Drugi kader kipec iz MTV Music Awards detajl

Tretji kader: Total, celotna figura, torej ti, ki boš zmagoslavno dvignil  kipec v zrak

Četrti kader: Detajl kipca v tvoji roki visoko v zraku

Peti kader: Tvoj presrečen obraz, ki pogleda proti množici

Šesti kader: posnetek množice iz odra dol + po možnosti še, kako vsi na odru vržemo v zrak konfete….

Izbrana zvezda bo obveščena po telefonu in e-mail naslovu v četrtek, 24. 1. 2013, v popoldanskih urah.

 

 

 

Mednarodni fotografski natečaj MLADI 2013

 

Mednarodni fotografski natečaj Mladi 2013 Fotokluba Maribor v sodelovanju z Evropsko prestolnico mladih Maribor 2013 je organiziran v skladu s pravili Fotografske zveze Slovenije (FZS) in Mednarodne zveze za fotografsko umetnost (FIAP), sodelujejo pa lahko ljubiteljski in poklicni fotografi vsega sveta.

Ker je prihajajoče leto v luči programa EPM Maribor 2013 namenjeno mladim, je tudi prva razpisana tema razstave MLADI, kjer se bo iskal avtorjev pogled na mladost. Pričakovani prizori na fotografijah so dogodki iz življenja mladih, v šolah, zabava, šport, prosti čas, potovanja, druženje, veselje, ljubezen... Druga razpisana tema je prosta, ki nima vsebinskih omejitev.

 

Fotografije se bodo zbirale na elektronski naslov 2013youth@gmail.com, naslov za pošiljanje CD/DVD zgoščenk je Fotoklub Maribor, p.p. 1512, SI-2001 Maribor, Slovenija.

 

Rok za oddajo fotografij je 15. april 2013.

 

Najboljša dela bodo tudi nagrajena.

Mladi so pomembna družbena skupina in njihova kreativnost ne pozna meja, zato jim EPM Maribor 2013 skupaj s Fotoklubom Maribor daje možnost, da njihove najboljše fotografije najdejo mesto v razstavnem salonu Fotogalerije STOLP, projekcija nagrajenih in vseh sprejetih pa v Fotografskem muzeju Maribor.

 

 

Več informacij, razpis in prijavnica na http://www.youth2013.com/, zavihek razpisi.

 

 

 

Univerzitetna športna zveza Maribor, Gosposvetska cesta 83, 2000 Maribor, razpisuje

 

NATEČAJ ZA CELOSTNO GRAFIČNO PODOBO IN SLOGAN PROJEKTA MBajk

 

Zdrava zabava bo v letu 2013, ko se bo v Mariboru odvijala Evropska prestolnica mladih, poskrbela za odmeven projekt, poimenovan MBajk. S programom želimo vzpostaviti mrežo »kolesarskih info-točk«, kjer si bodo lahko dijaki, študentje in ostali mladi brezplačno izposojali kolesa za potrebe prevoza po mestu. Kolesarske info-točke bodo locirane na mestih, kjer se večinoma zbirajo mladi. Kolesa za ta namen se bodo zagotovila s pomočjo akcije zbiranja starih ter zavrženih koles. Vsa kolesa se bodo ustrezno obnovila ter enotno pobarvala, tako da bo zagotovljena tudi ustrezna celostna podoba.

 

Z namenom izvajanja izbranega programa Univerzitetna športna zveza Maribor objavlja in izvaja ta javni poziv.

Več na: http://www.zdravazabava.com/2012/index.php?option=com_content&view=artic...

 

Seminar »European Youth Capital and its link to the EU Youth Policy«

 

Pisarna Evropske prestolnice mladih Maribor 2013 in Zavod MOVIT Slovenska nacionalna agencija programa Mladi v akciji organizirata seminar »European Youth Capital and its link to the EU Youth Policy«, ki bo  v Mariboru od 5. do 7. marca 2013.

 

Namen seminarja

Osnovni cilj seminarja je pregledati dosežke Evropskih prestolnic mladih doslej in razviti priporočila za prihodnost, zlasti v zvezi z mreženjem Evropskih prestolnic mladih,  razvijati idejo mreženja/povezovanja EPM ter izmenjavo dobrih praks na področju mladine, z njo povezanim sodelovanjem med Evropskimi prestolnicami mladih (EPM) ter širšim vplivom Evropske prestolnice mladih na evropsko mladinsko politiko.

 

Ciljna skupina udeležencev

Seminar je namenjen organizatorjem, partnerjem in udeležencem iz nekdanjih in prihodnjih Evropskih prestolnic mladih iz Slovenije, Belgije, Portugalske, Italije, Nizozemske, Grčije in Romunije.

 

Delegacijo morajo sestavljati 3-5 udeležencev iz vsake države, po možnosti:

• eden udeleženec iz nacionalnega mladinskega sveta (ali druge institucije na državni ravni mladinske politike),

• eden udeleženec iz mladinske organizacije in

• eden ali dva udeleženca, ki sta/bosta imela aktivno vlogo pri EPM.

 

Udeleženci morajo biti starejši od 18 let. Delovni jezik seminarja bo angleščina.

Maksimalno število udeležencev je 28.

 

Več informacij in prijave na: http://www.salto-youth.net/tools/european-training-calendar/training/seminar-on-the-european-youth-capital-and-its-link-to-the-eu-youth-policy.3287/

 

FERI_camp 2013

Dogodek FeriCamp se odvija drugo leto zapored s ciljem, da študentje podiplomskih študijev Informatike in Medijskih Komunikacij predstavijo ideje in projekte nastale v zimskem semestru. Zakaj bi namreč svoje projekte predstavljali zgolj za oceno? Zakaj jih ne bi predstavili širši javnosti, oziroma tistim, ki lahko njihove ideje pomagajo realizirati? 

 

Letošnja tema projektov so mladi v Mariboru in teme, ki se jih dotika projekt Maribor 2013 - Evropska prestolnica Mladih. Ekipe študentov in mladih kreativcev bodo predstavile svoje rešitve v obliki spletnih storitev, mobilnih aplikacij in prototipov tehnologij sodelovanja ter vseprisotnih sistemov. Vsaka ekipa ima na voljo pet minut, da predstavi svojo idejo in navduši publiko. Obetajo se nam torej zabavne, sveže in napredne predstavitve idej. 

 

FeriCamp poteka v duhu prave ne-konference, kjer so vsi obiskovalci hkrati tudi aktivni sodelujoči. Vprašanja, komentarji, druženje in interdisciplinarna ter medgeneracijska diskusija. Cilj je povezati študente in mlade s strokovnjaki iz področja ter podjetji in organizacijami. 

 

Mobilne aplikacije, spletne storitve, inovativne idej za projekt EPM Maribor 2013.

 

5/5 - 5 prsojnic, 5 minut!

 

Predstavitev študentskih projektov na FERI_camp-u, 25 .1. 2012, od 17. do 18:30 ure, FERI G-2, Predavalnica Beta, Smetanova 17, Maribor.

 

Imaš tudi ti kaj za pokazat?

 

Prijave ekip/projektov do 21. 1. 2012, na damjan.obal@gmail.com.

 

 

Čevljarček kot navdih - podaljšan rok za oddajo izdelkov

Zveza prijateljev mladine Maribor je v sklopu Evropske prestolnice mladih Maribor 2013 že lansko leto razpisala tri natečaje v okviru projekta ''ČEVLJARČEK KOT NAVDIH'': 

1. natečaj za celostno podobo programa »Čevljarček kot navdih« >>

2. natečaj za oblikovanje stojala za »čevlje« >>

3. natečaj za izvirno dramsko besedilo >>

Rok za oddajo izdelkov smo podaljšali do 31. januarja 2013, sodelujejo pa lahko mladi med 15. in 29. letom. 

Več o natečajih in drugih aktivnostih v okviru programa »Čevljarček kot navdih« pa najdete na http://www.zpm-mb.si/index.php?id=1040. 

Razpis GLEN 2013

Zavod Voluntariat vabi mlade med 21. in 30. letom tudi to leto k sodelovanju v aktivnostih globalnega učenja z izkušnjo 3-mesečne prostovoljske prakse v GaniJužnoafriški republiki in Indiji znotraj programa GLEN.

Celotno besedilo razpisa je na voljo tukaj. Za posamezen projekt izpolnite prijavnico v angleškem jeziku. Na vprašanja v prijavnici odgovorite v priloženem motivacijskem pismu in priložite še svoj CV (Europass).

Na podlagi prijav bomo naredili pred-izbor 6 kandidatov, za vsak projekt po dva. Končno selekcijo izbranih kandidatov na posamezne projekte bo opravil izvršni odbor GLEN-a. Popolno prijavo pošljite do 10. januarja 2013 na globalno@zavod-voluntariat.si.

Več na: http://www.zavod-voluntariat.si/?p=2047

 

RAZPIS ZA TRENERJE ZA PRIPRAVO, IZVAJANE IN VREDNOSTENJE SEMINARJA Z NASLOVOM:

"SEMINAR ON THE EUROPEAN YOUTH CAPITAL AND ITS LINK TO THE EU YOUTH POLICY"

Slovenska, Nizozemska, Portugalska in Italijanska Nacionalna agencija programa Mladi v akciji v sodelovanju s pisarno Evropske prestolnice mladih Maribor 2013 išče 2 trenerja za pripravo, izvajanje in vrednotenje seminarja z naslovom »Seminar on the European Youth Capital and its link to the EU Youth Policy«.

Namen seminarja je pregled dosežkov Evropskih prestolnic mladih in razvoj priporočil za prihodnost, zlasti v zvezi s širšim vplivom Evropskih prestolnic mladih na področju evropske mladinske politike. Cilj je izmenjava dobrih praks, spodbujanje strukturiranega dialoga, mobilnosti in medkulturnega povezovanja na področju razvoja mladinskih dejavnosti v času delovanja Evropskih prestolnic mladih. Dokument

Povezava na razpis:

- na Salto spletni strani:

http://www.salto-youth.net/tools/call-for-trainers/call/seminar-on-the-e...

 - na  spletni strani Mladi v akciji:

http://www.mva.si/mladi-v-akciji/aktualni-razpisi/ 

 

ROK ZA ODDAJO PREDLOGOV, 20. 12. 2012  -  URBANIZIRAJ ZASE!

Infopeka obvešča, da se počasi izteka rok za oddajo predlogov (četrtek, 20.12. 2012, do 24:00 ) za natečaj "Urbaniziraj zase!" v sklopu Evropske prestolnice mladih Maribor 2013, zato vas prosimo, da obvestite in vzpodbudite mlade, da predloge oddajo do omenjenega roka.  

Predlog/-e  posredujte na infopeka@infopeka.org ali na naslov Ob železnici 8, 2000 Maribor, znotraj razpisanih pogojev natečaja. 

RAZPISANI TEMI:        

- Pekarna Park (npr.: mize, klopi, svetilke, gugalnica, koši za smeti …)

- Pekarna Beton Tanz (npr.: paviljon, svetilke, klopi, mize, koši za smeti, ...)   

NAGRADA: Strokovna žirija bo iz vsake kategorije izbrala 5 predlogov za urbano opremo Kulturnega centra Pekarna.  Predlogi desetih izbranih kandidatov bodo realizirani in postavljeni v Kulturnem centru Pekarna. Izbrani avtorji bodo prejeli potrdilo o sodelovanju, njihovo ime pa bo odtisnjeno na izdelani urbani opremi.  Med desetimi izbranimi predlogi bo žirija nagradila najboljšo/-ega s simbolično denarno nagrado v višini 250 eur (bruto).  

 

Za vsa dodatna vprašanja so na voljo na infopeka@infopeka.org.

 URBANIZIRAJ ZASE!

 

 

LOKALNI SKLAD ZA MLADE Z IDEJAMI

 

Lokalni sklad zagotavlja manjša finančna sredstva za projekte, ki jih pripravijo in izvedejo mladi med 15. in 25. letom starosti, projekti pa doprinašajo k razvoju lokalne skupnosti.

Lokalni sklad bo vzpostavljen ter koordiniran znotraj javnega zavoda MKC Maribor, vendar bodo mladi med 15. in 25. letom starosti tisti, ki bodo določili pravila delovanja Lokalnega sklada ter predlagali projekte, ki bodo sofinancirani preko Lokalnega sklada (mladi v okviru t. i. Skrbniškega sklada).

Poleg zagotavljanja manjših finančnih sredstev bo Lokalni sklad mladim nudil tudi visoko kvaliteten proces usposabljanja z namenom pridobitve ali krepitve novih kompetenc in znanj za realizacijo lastnih idej.

Več informacij ter postopek prijave tukaj.

 

ZBIRANJE PRIJAV MLADIH UMETNIKOV ZA SODELOVANJE NA BOŽIČNO-NOVOLETNEM  SEJMU

EVROPSKA PRESTOLNICA MLADIH ZBIRA PRIJAVE  MLADIH UMETNIKOV, KI BODO SODELOVALI NA BOŽIČNO-NOVOLETNEM SEJMU V MARIBORU OD 18. DO 30. 12. 2012.

Mladim ustvarjalcem in umetnikom želimo omogočiti, da so na Božično-novoletnem sejmu od 18. do 30. decembra 2012 prisotni na eni stojnici Evropske prestolnice mladih Maribor 2013 s predstavitvijo in prodajo izdelkov, ki so jih sami ustvarili.

Mladim želimo omogočiti prikaz njihovega dela, ročnih spretnosti, oblikovanja in umetnosti, da se lahko predstavijo širši publiki.

Pogoji zbiranja prijav: Evropska prestolnica mladih zbira prijave za mlade ustvarjalce in umetnike, ki izdelujejo izvirne, ročno izdelane izdelke. Prijavijo se lahko mladi ustvarjalci stari med 15 in 29 let. Umetnik oziroma ustvarjalec mora imeti prijavljeno osebno dopolnilno delo, s.p. ali drugo obliko gospodarske dejavnosti, da lahko kupcem izda račun. Umetnik oziroma ustvarjalec, ki se želi prijaviti k sodelovanju, mora predložiti naslednjo gradivo:

• portfelj svojih izdelkov v enem natisnjenem izvodu,

• kontakt: stalni naslov, telefonska številka, e-naslov,

• umetniški življenjepis z osebnimi podatki umetnika oz. ustvarjalca.

Pohitite in se prijavite, rok prijave je 14. 12. 2012. Več informacij ter postopek prijave (tukaj).

NATEČAJ ZA CELOSTNO GRAFIČNO PODOBO PROGRAMA "ČEVLJARČEK KOT NAVDIH"

 

Zveza prijateljev mladine Maribor v okviru Evropske prestolnice mladih Maribor 2013 razpisuje:

Natečaj za celostno podobo programa "Čevljarček kot navdih".

Pri Zvezi prijateljev mladine Maribor smo s programom ''Čevljarček kot navdih'' uspeli na razpisu za programe Evropske prestolnice mladih Maribor 2013. Obuditi želimo legendo o mladem čevljarčku, ki je rešil Maribor pred Turki. Njegov pogum in ustvarjalno dejanje je lahko vez med preteklostjo in današnjim časom ter nagovarja mladega človeka k aktivni participaciji v družbenih procesih. Mlade želimo vključiti v različne kulturne in umetniške dejavnosti (področje gledališke, filmske, likovne in literarne ustvarjalnosti), dvigniti zavest o kulturni dediščini lokalnega okolja ter jih opomniti na njihovo ekonomsko moč. Dejstvo, da je bil čevljarček mladoleten vajenec, ki je delo opravljal že v rosnih letih, nas je namreč spodbudilo, da v projekt vključimo obravnavo problema izkoriščanja otrok zaradi ekonomskih koristi. Tako v naslednjem letu načrtujemo tudi mednarodno srečanje, kjer bodo mladi razmišljali o tej problematiki, iskali ideje in predloge, kako lahko preprečimo delo otrok in kaj lahko naredimo kot posamezniki. Več informacij na povezavi.

NATEČAJ ZA OBLIKOVANJE STOJALA ZA "ČEVLJE"

Zveza prijateljev mladine Maribor v okviru Evropske prestolnice mladih Maribor 2013 razpisuje: 

Natečaj za oblikovanje stojala za "čevlje".

Pri Zvezi prijateljev mladine Maribor  smo s programom ''Čevljarček kot navdih'' uspeli na razpisu za programe Evropske prestolnice mladih Maribor 2013. Obuditi želimo legendo o mladem čevljarčku, ki je rešil Maribor pred Turki. Njegov pogum in ustvarjalno dejanje je lahko vez med preteklostjo in današnjim časom ter nagovarja mladega človeka k aktivni participaciji v družbenih procesih. Mlade želimo vključiti v različne kulturne in umetniške dejavnosti (področje gledališke, filmske, likovne in literarne ustvarjalnosti), dvigniti zavest o kulturni dediščini lokalnega okolja ter jih opomniti na njihovo ekonomsko moč. Dejstvo, da je bil čevljarček mladoleten vajenec, ki je delo opravljal že v rosnih letih, nas je namreč spodbudilo, da v projekt vključimo obravnavo problema izkoriščanja otrok zaradi ekonomskih koristi. Tako v naslednjem letu načrtujemo tudi mednarodno srečanje, kjer bodo mladi razmišljali o tej problematiki, iskali ideje in predloge, kako lahko preprečimo delo otrok in kaj lahko naredimo kot posamezniki.Program bomo zaokrožili s ''ČEVLJARČKOVIM FESTIVALOM''. Več informacij na povezavi.

 

NATEČAJ ZA IZVIRNO DRAMSKO BESEDILO

Zveza prijateljev mladine Maribor v okviru Evropske prestolnice mladih Maribor 2013 razpisuje:

Natečaj za izvirno dramsko besedilo - program "Čevljarček kot navdih".

 Pri Zvezi prijateljev mladine Maribor smo s programom ''Čevljarček kot navdih'' uspeli na razpisu za programe Evropske prestolnice mladih Maribor 2013. Obuditi želimo legendo o mladem čevljarčku, ki je rešil Maribor pred Turki. Njegov pogum in ustvarjalno dejanje je lahko vez med preteklostjo in današnjim časom ter nagovarja mladega človeka k aktivni participaciji v družbenih procesih. Mlade želimo vključiti v različne kulturne in umetniške dejavnosti (področje gledališke, filmske, likovne in literarne ustvarjalnosti), dvigniti zavest o kulturni dediščini lokalnega okolja ter jih opomniti na njihovo ekonomsko moč. Dejstvo, da je bil čevljarček mladoleten vajenec, ki je delo opravljal že v rosnih letih, nas je namreč spodbudilo, da v projekt vključimo obravnavo problema izkoriščanja otrok zaradi ekonomskih koristi. Tako v naslednjem letu načrtujemo tudi mednarodno srečanje, kjer bodo mladi razmišljali o tej problematiki, iskali ideje in predloge, kako lahko preprečimo delo otrok in kaj lahko naredimo kot posamezniki.Program bomo zaokrožili s ''ČEVLJARČKOVIM FESTIVALOM'' (predvidoma septembra 2013), kjer bodo udeleženci predstavili rezultate svoje ustvarjalnosti. Več informacij na povezavi.

 Partnerji
Medijski partnerji