O EPM

Evropska prestolnica mladih (EPM) je naziv, ki ga podelijo posameznemu evropskemu mestu za obdobje enega leta. V tem letu je izbrani prestolnici dana priložnost, da z raznolikim programom predstavi, kako je mladina v mestu povezana s svojo kulturo,  družbenim, političnim in gospodarskim življenjem in razvojem. EPM spodbuja izvajanje novih idej in inovativnih projektov v zvezi z aktivno udeležbo mladih v družbi in skuša predstaviti zgled za nadaljnji razvoj mladinskih politik v drugih evropskih občinah.

S pridobitvijo naziva EPM se vsako izbrano mesto zaveže, da bo ustvarilo bolj enotno in povezano okolje. To pomeni, da mesto ne bo imelo koristi samo v času, ko je nosilec naziva, ampak tudi v prihodnosti. Gre za dolgoročne koristi vsakega mesta - porast turizma in mednarodnega spoštovanja, občutek odgovornosti in sodelovanja mladih, ki pomagajo k bolj zdravi in srečnejši skupnosti kot celoti.

Mesto Rotterdam (Nizozemska) je bilo v letu 2009 prvo mesto, ki je nosilo naziv EPM. Evropski mladinski forum je po izboru žirije naziv EPM za leto 2010 podelil Torinu (Italija), za leto 2011  Antwerpnu (Belgija), za leto 2012 Bragi (Portugalska). V prihajajočem letu, letu 2013, bo mesto Maribor (Slovenija) nosilec naziva EPM. Leta 2014 bo naziv prejelo mesto Thessaloniki (Grčija).

(Vir: http://europeanyouthcapital.org/)

 Partnerji
Medijski partnerji